پایمرد مثل دزفول

پایمرد مثل دزفول

چهارم خرداد در تقویم ملی به نام روز مقاومت و پایداری مردم دزفول زیر موشک‌بارانِ رژیم بعث عراق در ۸ سال دفاع مقدس شده است.

تقویم شمسی را که ورق می‌زنیم، اتفاق‌های زیادی در تک تک روز‌های زندگی

به خرداد ماه که می‌رسیم، سوم آن به نام خرمشهر و آزادسازی خونین شهر و روز چهارم آن به نام روز مقاومت و پایداری دزفول در ۸ سال دفاع مقدس و جنگ تحمیلی ثبت شده است.

چهارم خرداد همان روزی است که موشک باران عراق، مردم دزفول را به خاک و خون کشید و تعداد زیادی زن و مرد، کوچک و بزرگ و پیر و جوان و حتی خانوادگی به شهادت رسیدند.

البته ماجرای موشک باران دزفول به دست رژیم بعث عراق محدود به چهارم خرداد نبود، بطوریکه بار‌ها این شهر در دوران ۸ سال جنگ تحمیلی بار‌ها هجوم و اصابت موشک‌ها را بر تن نیمه جان، اما مقاوم خود حس کرده است، به همین دلیل از آن به عنوان شهر موشک‌ها نیز یاد می‌شود.

اگرچه خانه‌های مردم قهرمان دزفول در ۸ سال دفاع مقدس بر اثر اصابت موشک‌های دشمن بعثی تخریب می‌شد، اما مردم شهیدپرور این شهرستان با بازسازی منازل، سبب شدند دشمن آرزوی خالی شدن شهر و درهم کوبیدن آن به گور ببرد.

براساس مستندات موجود، در آغاز جنگ ایران و عراق، دزفول بیش از ۲۰۰ بار موشک‌باران و ۲۰ هزار بار گلوله‌باران شد، ولی نه تنها مردم این شهرستان از دیار خود بیرون نرفتند، بلکه با حمله‌های موشکی متعدد، هر هفته نماز جمعه را با حضور مردم و رزمندگان برپا می‌کردند.

دشمن بعثی ۲ لشکر از ۶ لشکری که برای حمله به خاک ایران آماده کرده بود، مامور فتح دزفول کرد تا خوزستان را دور بزند و در نهایت این استان را به تصرف خود درآورد، بنابراین اگر مقاومت مردم شهر مقاومت و پایداری و شهر موشک‌ها نبود، خوزستان سقوط می‌کرد، عملیات فتح المبین وجود نداشت و مقدمه آزاد سازی خرمشهر فراهم نمی‌شد.

تعریفی از روز دزفول

بلد الصواریخ یا شهر موشک‌ها عنوانی بود که عراقی‎ها در طول جنگ تحمیلی به شهر مقاوم و شهید پرور دزفول داده بودند این شهر که مظهر مقاومت مردم در مقابل حملات موشکی عراق نام گرفت در سال ۱۳۶۵ از طرف جمهوری اسلامی ایران با نظر سنجی از مردم ایران به عنوان شهر نمونه معرفی گردید و لوح زرین آن توسط دولت در یکی از میادین آن نصب شد. مردم دزفول در طول هشت سال دفاع مقدس با همه‌ی توان در برابر دشمنان قهرمانانه ایستادند و با وجودی که بیشترین موشک بر پیکره این شهر وارد شد، اما در حین جنگ مردم، بخش‌های تخریب شده شهر را همزمان بازسازی نمودند.

 با این همه بخش‌های گسترده‌ای از بافت تاریخی دزفول آسیب دید و بیش از ۲۶۰۰ شهید در راه میهن و انقلاب تقدیم شد. به دلیل مقاومت‌های بی نظیر مردم دزفول لوح زرینی به عنوان شهر نمونه مقاومت و پایداری به دزفول اهدا شد و این شهر را پایتخت مقاومت ایران عزیز نامیدند و روز چهارم خرداد در تقویم ملی ایران به نام روز دزفول ثبت گردید.

 دزفول که در طول جنگ تحمیلی ۱۷۲ بار توسط انواع موشک‎های ۳ متری و ۹ متری اسکاد B. ساخت شوروی ۲۵۰۰ بار توسط توپ و ۳۰۰ بار مورد حملات هواپیما‌های دشمن قرار گرفت و در این حملات بیش از ۱۹۰۰۰ واحد مسکونی تخریب گردید، ولی هم چنان استوار به مقاومت خود ادامه داد و اراده رژیم عراق را در خالی کردن شهر توسط مردم و در هم کوبیدن آن را بر دل صدام گذارد و چنان مقاوم به عنوان تکیه گاه رزمندگان اسلام و نمونه‎ای از مقاومت برای کل جهان شناخته شد، تا پایان جنگ باقی ماند.

 روز مقاومت و پایداری

از جمله موارد عبرت آموز درباره‌ی مقاومت مردم دزفول این بود که پس از موشک باران به سرعت آن منطقه را بازسازی می‌کردند و زندگی با وجود تمامی مشکلات و سختی ها در آن جریان داشت. این موضوع که پایداری و مقاومت این شهر را نشان می داد، موجی از امید و دلگرمی را به رزمندگان و سربازان این مرز و بوم در خطوط مقدم جبهه های نبرد منتقل می کرد
رسانه های خارجی از مقاومت مردم دزفول شگفت زده بودند و در خبرها اعلام می کردند که دزفول یکی از شهرهای ایران، زیر آتش موشک رژیم بعث است که تنها یک بیمارستان و یک جراح دارد و با این حال مقاومت می کند و مردمش شهر را ترک نمی کنند
درباره مقاومت و پایداری مردم دزفول افراد مختلفی صحبت کردند و محمد رضا سنگری فعال فرهنگی و نویسنده ی دزفولی که در زمان جنگ در این شهر می جنگید در باره ی مقاومت مردم این شهر در اوایل جنگ گفته است: از هر طرف هجوم به دزفول آغاز شد و در هجوم اولیه به سبب مقاومت جوانان دزفول که حتی آزموده نبودند و امکاناتی نداشتند دشمن پشت کرخه متوقف شد و نخستین پیروزی اساسی بر لشگر ۱۰ عراق حاصل شد. شهر دزفول محل عبور رزمندگان بود و اگر دزفول اشغال می شد و مردم از دزفول می رفتند یاس و دلمردگی بر آنها حکومت می کرد اما اگر دزفول می ماند و مقاومت می کرد چراغ امید در دل رزمندگان روشن می شد. در میان مردم دزفول هم این موضوع به سخره گرفته شده بود که رادیو عراق هربار اعلام می کرد که اهداف تعیین شده در شهرهای زیر را مورد هدف حملات موشکی خود قرار می دهد و همیشه اول از همه می گفت الف- دزفول. مقاومت دزفول به پیروزی خرمشهر رسید و این مولود مقاومت دزفول است و یک گره خوردگی و همبستگی بین مردم خرمشهر و دزفول وجود دارد
گاهی موشک های ۹ متری در کوچه هایی با عرض ۳ متر فرود می آمد و گاهی یک مکان چند بار با خاک یکسان و دوباره از نو ساخته می شد. در این شهر همبستگی و اراده ی مردم در دفاع از خاک وطنش به صورت عملی به نمایش گذاشته شد
شهر مقاومت در زمان جنگ تحمیلی بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ شهید در راه آزادی و دفاع از خاک ارزشمند وطنش تقدیم کرد و این چنین بود که دشمنان این سرزمین دریافتند، ایرانیان برای حفظ آرمان های انقلاب اسلامی تا پای جان ایستاده اند

 هدف از بزرگداشت روز دزفول

حضرت امام خمینی (ره)  در تقدیر از مردم دزفول فرمودند: «شما دزفولی‌ها امتحان دادید و از این امتحان خوب بیرون آمدید. شما دین خود را به اسلام ادا کردید» یا مقام معظم رهبری فرمودند: «نیروهای عراقی آمده بودند دشت‌عباس و این منطقه را پر کرده بودند برای اینکه بتوانند از این پل ـ یعنی از کرخه ـ عبور کنند و بیایند طرف دزفول؛ اگر می‌آمدند دزفول، تمام مقطع ورودی خوزستان گرفته می‌شد. اینکه مرحوم قاضی در دزفول ماند و موجب شد که مردم در دزفول بمانند و با این همه موشکی که به دزفول زدند، دزفول تخلیه نشود، راز آن اینجاست؛ چون اگر دزفول از سکنه خالی می‌شد، گرفتن آن آسان بود؛ مرحوم قاضی (رحمت‌الله‌علیه) با آن چشم نابینا، در آن شهر ماند و موجب شد که همه در آنجا بمانند». این گفته‌ها موجب افتخار و سرافرازی دزفولی‌هایی‌است که به هشدارهای موشک‌باران رادیوی بعث عراق که به «الف دزفول» مشهور شد، پوزخند می‌زدند.

چهارم خرداد یادآور ایستادگی و مقاومت مردمان شهر دزفول در برابر دشمنان این آب و خاک است. آنانی که با پایداری خویش حماسه ساز جبهه های نبرد شدند و نام خود را در تاریخ دفاع مقدس جاودانه ساختند.

این روز با عنوان روز مقاومت و پایداری لقب گیرد تا همواره رشادت ها و دلاوری های سربازان و مردم این سرزمین در طول هشت سال دفاع مقدس گرامی داشته شود

اینجا دزفول، اینجا الف دزفول