عجیب ترین ساختمانهای دنیا
طراحی و معماری بنا، از جمله زیباترین هنرهایی است که به دست بشر خلق شده. فارغ از جنبه اسکان و اقامت در داخل خانه ها و ساختمان ها، برخی از آن ها به قدری زیبا و متفاوت ساخته می شوند که هنگام مشاهده شان، نمی توان از جزئیات آن ها چشم برداشت.
سازههای معماری یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری در سراسر دنیا هستند؛ بهخصوص اگر ویژگی خاصی داشته باشند که آنها را از سایر بناهای اطرافشان متمایز کند، مثلا برجی بزرگ بهشکل قوری، خانه رقصان یا حتی معبدی بهشکل گل نیلوفر! اگر از علاقهمندان به معماریهای عجیب و متفاوت هستید، شاید نام این بناها را شنیده باشید. در ادامه، چند مورد از عجیب ترین سازه های معماری دنیا را میبینید که در شهرهای مختلف دنیا با اهداف متفاوتی ساخته شدهاند.
۱. ساختمان تولد زرافه، پاریس
طراحی این بنا را شرکت معماری اوندلات لاپورت (Hondelatte Laporte Architectes) انجام داده و ساختش در سال ۲۰۱۲ تمام شده است. این ساختمان مرکز نگهداری از کودکان است. برای طراحیِ ویژه این ساختمان از مجسمههای حیوانات استفاده شده است. بارزترین آنها زرافه بزرگی است که در حال عبور از میان ساختمان به نظر میرسد. آنگونه که طراح این بنا گفته، ایده استفاده از مجسمهها با الهام از خلاقیت و تخیل کودکانی که به این مرکز میآیند شکل گرفته است.
.۲ قاب دبی، امارات
قاب دبی با ابعاد ۱۵۰ در ۱۰۵ متر بزرگترین قابعکس جهان است. طراحی این بنای نمادین را فرناندو دونیس انجام داد. او معتقد بود قراردادن بناهای تاریخی موجود درون قابی مناسب بهتر از ساخت بنای جدید است و ایدهاش را بهعنوان طرحی برای شاخصکردن گذشته، حال و آیندۀ شهر مطرح کرد.
البته هنوز درمورد ساخت این بنا بین معمار و دولت دبی اختلافاتی وجود دارد. دولت دبی او را برنده مسابقه طراحی میداند (که خود دولت برگزارش کرد)، ولی معمار مدعی است باید با او بهعنوان طراح، قراردادی منعقد میشده و بهتبع آن مبالغی را دریافت میکرده است.
۳. ساختمان اتمیوم، بروکسل بلژیک
بنای اتمیوم (Atomium) با الهام از ساختار فیزیکی اتم بر اساس طرحی از مهندس آندره واترکین و با معماری آندره پولاک و ژان پولاک ساخته شده است. اتمیوم یکی از طرحهایی بود که برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی بروکسل در سال ۱۹۵۸ ساخته شد. این سازه انتخاب شده بود تا اشتیاق جامعه بشری به تحولات عصر اتم را نشان دهد؛ سازهای با ۹ گوی بههممتصل که روکش فولادی ضدزنگ دارند و ۶ عدد از آنها در دسترس بازدیدکنندگان قرار دارد.
این اثر برجستۀ مهندسی ویژگیهای متمایزی دارد؛ مثلا سریعترین آسانسور با سرعت ۵ متر در ثانیه در این ساختمان قرار دارد. همین ویژگیها باعث شده تا بر خلاف برنامهریزی اولیه، این بنا هنوز بهعنوان موزه به کار خود ادامه دهد (در ابتدا قرار بود تا پایان نمایشگاه و فقط ۶ ماه دایر باشد).
۴. بنای تاریخی ایلیندن، کروشفو جمهوری مقدونیه
بنای ایلیندن بنایی تاریخی است که دو هنرمند با نامهای جردن گرابولوسکی و ایسکرا گرابولوسکا آن را طراحی کردند و در سال ۱۹۷۴ ساخته شده است. این بنای تاریخی در واقع یادبودی برای مبارزان و انقلابیونی است که در قیام ۱۹۰۳ ایلیندن شرکت داشتهاند و همچنین برای چریکهای میهنپرستی که بین سالهای ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۳ برای استقلال ملی مقدونیه قیام کردند. بهعلاوه اینکه نیکولا کارف، رئیسجمهوری خودمختار کروشفو، داخل این ساختمان دفن شده است. همچنین سردیسی از Toše Proeski، خواننده مشهور این سرزمین، در این ساختمان قرار دارد.
۵. مرکز بینالمللی توسعه شیلات، حیدرآباد هند
این ساختمان که بهشکل یک ماهی غولپیکر و کاملا متناسب با کاربریاش طراحی شده، در واقع شعبهای از سازمان بینالمللی توسعه شیلات است. این ساختمان اداری در نزدیکی شهر حیدرآباد هند قرار دارد و در سال ۲۰۱۲ ساخته شده است. در طراحی این ساختمان از سازه «ماهی طلایی» بارسلون، که فرانک گری طراحش است، الهام گرفتهاند.