هشدار نسبت به خطر سیاهچاله جمعیتی

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت خانواده: باید عده‌ای در کشور ۳ تا ۴ بچه داشته باشند

هشدار نسبت به خطر سیاهچاله جمعیتی
امیرحسین بانکی پور

رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت خانواده گفت: تا چند سال پیش ۶ درصد جمعیت سالمند بودند و الان ۱۰ درصد جمعیت سالمند هستند. وقتی جمعیت ما سالمند می‌شود، یعنی باید نظام بهداشت و درمان پنج برابر شود. نظام سلامت ما با چه سرعتی باید حرکت کند که این مساله را پوشش دهد؟

امیرحسین بانکی پور افزود: سه تفاوت جزئی بین ما و اروپا هست که به تفاوت‌های این جوامع توجه نمی‌شود. اروپایی‌ها طی ۳۰۰ سال پیر شدند، یعنی با شیب آرام این اتفاق افتاد که باعث شد جامعه خودش را با آن تطبیق دهد و تا حدودی مشکلاتشان را حل کردند. البته آن‌ها هم همچنان مشکلاتشان را دارند و ما سی‌ساله پیر شده ایم، بنابراین به آن چاله جمعیتی می‌گویند که من آن را سیاه چاله جمعیتی می‌دانم. درحالی که ما هرچه نگاه می‌کنیم جوان می‌بینیم اما چند سال دیگر هرکه را می‌بینیم پیر هستند و جوان نداریم که کار کنند.

بانکی‌پور گفت: اروپایی‌ها با هم پیر شدند. ما در حالی پیر می‌شویم که کشورهای اطرافمان جوان می‌مانند و این از نظر امنیتی بسیار مهم است.

او بیان کرد: اروپایی‌ها توسعه یافتند و بعد به سمت پیری رفتند. درحالی که زمانی که توان و سرمایه‌ای نداریم پیر شده‌ایم. بنابراین به این دلیل به آن ابربحران می‌گوییم در حالی که باعث مشکل اقتصادی و امنیتی ما خواهد شد. داستان ما این است پیری جمعیت چون رخ نداده است آن را جدی نمی‌گیریم و می‌خندیم و از کنارش رد می‌شویم. اما فرق جدی آن این است که بحران‌های دیگر را در درون بحران‌های دیگر می‌توان حل کرد و اگر در این سیاه چاله بیافتیم ۱۵۰ سال طول می‌کشد که از این بحران خارج شویم و در این ۱۵۰ سال اسیر خواهیم شد.

بانکی‌پور گفت: می‌شود جلوی این بحران را گرفت. ما هفت سال برای جلوگیری از این بحران وقت داریم. متولدین دهه شصت ۲۰ میلیون نفر بودند که الان زمان‌زاد و ولد آن‌هاست و با جمعیت دهه هفتادی‌ها دیگر نمی‌توان آن را جبران کرد.

او ادامه داد: این حرف که باید سن باروری پایین را تشویق کنیم کاملا درست است. اما بارداری باید با مراقبت ویژه صورت بگیرد. میانگین ازدواح دختران ما ۳۰ سال است. این دختر سی‌ساله ما تا بچه دار شود به ۳۵ می‌رسد. پس نهایتا یک بچه می‌تواند داشته باشد. اگر ما خانواده‌هایمان یک تا دو فرزند داشته باشند، نمی‌توانیم از بحران خارج شویم. ما باید عده‌ای داشته باشیم که سه تا چهار بچه داشته باشند تا حداقل میانگین‌مان به دو بچه برسد.

این نماینده مجلس تصریح کرد: یکی از موارد در این قانون این است که در هر منطقه‌ای که تعداد تولد فرزند افزایش پیدا کرد، کارانه برای کادر بهداشت و درمان نظر گرفته شود. صرف قانون و تحکم کار را جلو نمی‌برد و باید نخبگان ما قانع شوند و اصل خطر را متوجه شوند.