آغاز غربالگری تنبلی چشم کودکان از فردا

آغاز غربالگری تنبلی چشم کودکان از فردا

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی گفت: طرح غربالگری تنبلی چشم کودکان در سال ۱۴۰۱ از فردا آغاز خواهد شد.

 افروز صفاری‌فرد گفت: سال گذشته حدود ۹۰۰ هزار نوزاد، شامل ۸۸ درصد نوزادان متولد شده در طرح غربالگری شنوایی مورد غربالگری قرار گرفتند. برنامه غربالگری شنوایی امسال نیز مانند سنوات گذشته ادامه دارد.

براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی کشورهایی که در زمینه غربالگری شنوایی بیش از ۸۵ درصد غربالگری داشته باشند، جزو عملکرد عالی محسوب می‌شوند.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور می‌گوید: در برنامه غربالگری تنبلی چشم در کودکان، ۱۹ هزار و ۳۳۲ کودک شناسایی شدند.

وی ادامه داد: این کودکان پس از شناسایی به اپتومتریست‌ها ارجاع داده می‌شوند و بعد از تشخیص دقیق در صورتی که نیاز به درمان‌های بیشتر و یا جراحی داشته باشند به چشم پزشک مراجعه می‌کنند.

به گفته صفاری فرد، افراد متخصص در پایگاه‌های سیار در مناطق حاشیه‌ای شهر و روستاها حضور دارند و کودکان ۳ تا ۶ سال این مناطق را غربال می‌کنند.

در برنامه غربالگری تنبلی چشم حدود ۲ هزار اپتومتریست و ۳۴۰ چشم پزشک با این مرکز همکاری می‌کنند.

تنبلی چشم یا آمبلیوپی اختلالی در بینایی فرد است که باعث می‌شود دید یک چشم و گاهی دو چشم کاهش پیدا کند به طوری که حتی با اصلاح عیب انکساری (با استفاده از عینک و لنز و ....) و رفع مشکلات ساختمانی چشم نیز برطرف نشده و ادامه می یابد.

این اختلال هرچه دیرتر تشخیص داده شود درمان آن دشوارتر می‌شود و میزان بهبودی کمتر خواهد بود به طوری که اگر درمان در سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی آغاز شود، دید کامل نخواهد شد و پس از ۱۲ سالگی نیز اثری در بهبود دید چشم ندارد. بر اساس آمارهای جهانی ۲۸۵ میلیون نفر در دنیا دچار اختلالات بینایی هستند و ۳۹ میلیون نفر ایشان نابینا هستند.

در منطقه خاورمیانه ۲۳.۵ میلیون نفر اختلالات بینایی دارند و ۵ میلیون نفر نابینا هستند. در کشور ما ایران ۴ میلیون نفر اختلال بینایی دارند و حدود ۶۰۰ هزار نفر نابینا هستند. این در حالی ست که ۸۰% از نابینایی‌ها در حال توسعه قابل اجتناب هستند و ۹۰% از این موارد قابل اجتناب به کشورهای در حال توسعه اختصاص دارند.