وزارت صمت: فروش سبد کالایی ممکن است، ولی توصیه نمی‌شود

وزارت صمت: فروش سبد کالایی ممکن است، ولی توصیه نمی‌شود

قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی اعلام کرد که ارائه سبد کالا در جبران افزایش قیمت‌ها مستلزم مقدماتی بود و به همین دلیل تصمیم گرفته شد که این کار با عجله انجام نشود و در ابتدا یارانه نقدی پرداخت و پس‌ از آن سبد کالایی ارائه شود.

محمدصادق مفتح در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه ارائه کالابرگ به مقدماتی نیاز دارد، اظهار کرد: این تصور که برای کالابرگ یک کار سخت‌افزاری جدید مانند آنچه که در دهه ۶۰ داشتیم، انجام می‌شود؛ اشتباه است و به این شکل نخواهد بود. در این زمینه حتما از زیرساخت‌های موجود مانند کارت‌بانکی استفاده خواهد شد.

به گفته وی این‌که در قبال افزایش قیمت، سبد کالا ارائه شود تا هزینه خانوار کنترل‌ و اطمینان حاصل شود که مقدار مواد غذایی لازم به خانواده‌ها می‌رسد، از اول در دستور کار دولت قرار گرفته، اما نیاز به مقدماتی مثل زیرساخت الکترونیک، تامین، راحتی تهیه کالا و وضعیت شبکه توزیع داشت.

بنابراین نیازمند برنامه ریزی و دقت بیشتری دارد که به همین دلیل مقرر شد با عجله اجرا نشود و ابتدا افزایش قیمت‌ها به صورت نقدی و بعد به سبد کالایی اجرا شود.

مفتح با بیان اینکه قرار نیست کالاها با قیمت مصوب در مراکز خاص عرضه شود، بلکه عرضه در کل شبکه توزیع انجام می‌شود، گفت: فقط بر اساس پیش‌بینی روبه‌رو شدن با موج خرید مردم در ابتدای کار توصیه شد سازمان‌ها و فروشگاه‌هایی که قابل‌برنامه‌ریزی است، مثل سازمان میدان‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای مکلف شوند ساعت‌فروش خود را افزایش دهند.

فروش سبد کالایی را به رسمیت نمی‌شناسیم، اما ممکن است

قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی در خصوص امکان فروش و یا واگذاری بخشی از این یارانه و یا امکان اختصاص کل مبلغ یارانه به خرید یک کالای اساسی مانند روغن، اظهارکرد: به‌طور طبیعی، مانند گذشته این شرایط شکل خواهد گرفت. ممکن است فرد به واحد صنفی مراجعه کند و بخشی از سهمیه تعیین شده خود را دریافت کند، اما این موضوع به توافق فرد صاحب کالا و مغازه‌دار بر می‌گردد و صلاح نیست که در آن‌ها دخالت کنیم.

ما موافق این وضعیت نیستیم، آن را به رسمیت نمی‌شناسیم و توصیه نمی‌کنیم، چون مقادیر سهمیه کالاهای اساسی که قرار است در قالب کالابرگ توزیع شود، بر اساس استانداردهای بهداشت و تغذیه است.

وی افزود: این ماجرا اجتناب ناپذیر است، اما توصیه جدی ما این است که این مقادیر بر اساس استانداردهای تغذیه مصرف شود.

سازمان حمایت، قیمت‌ها را کنترل می‌کند

همچنین، قائم مقام وزیر صمت در مورد نقش و وظایف وزارت صمت در اصلاح سیاست پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی، اظهار کرد: بحث تأمین مواد اولیه تولید تا فروش با وزارت جهاد کشاورزی است اما با توجه به اینکه بحث توزیع و اصناف تحت کنترل وزارت صمت است، ما به عنوان وزارتخانه همکار در حال همکاری با وزارت جهاد کشاورزی در زمینه توزیع مناسب کالاها هستیم.

تأمین بازار، در رأس برنامه‌هاست

محمدصادق مفتح در امور بازرگانی افزود: به صورت طبیعی در روزهای نخست با خریدهای هیجانی از سوی مردم مواجه خواهیم بود اما کل شبکه تولید و توزیع بسیج شده‌اند تا بازار را کامل تغذیه کنند و کمبودی نداشته باشیم؛ بنابراین تأمین کامل بازار در رأس برنامه ریزی‌های ما قرار دارد.

بازار با کمبود مواجه نخواهد شد

وی ادامه داد: تجربه هم نشان داده که بعد از یک مدت خرید هیجانی، بازار با رکود سنگینی رو به رو می‌شود زیرا کالاهایی که می‌خرند برای یک مدتی مصرف می‌کنند و دیگر برای خرید به بازار مراجعه نمی‌کنند. بنابراین بر اساس تجربیات قبل، نظام تولید و توزیع بسیج هستند که ۲۴ ساعته کار کنند و در همین رابطه باید گفت که هیچ کمبودی در مواد اولیه نداریم و به‌تبع آن نیز مشکلی در تولید و عرضه وجود نخواهد داشت.

مفتح در مورد وضعیت حمل بار، گفت: قاعدتاً وضعیت حمل بار بی مشکل نیست اما وزارت جهاد کشاورزی در حال انجام هماهنگی‌های لازم برای بهبود فرایند است زیرا در حال حاضر در فصل جا به جایی بار و مسافر هستیم. البته دائم در حال رصد هستیم تا مشکل خاصی به وجود نیاید.

افزایش ۱۰ برابری نظارت‌ها

وی در مورد وضعیت نظارت‌ها بر بازار، افزود: از شنبه هفته گذشته یک طرح نظارتی ویژه در دستور کار قرار گرفت و بازرسی‌ها از سوی تعزیرات، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، اتاق اصناف و بسیج در روز به ۱۰ برابر افزایش یافت و گشت‌های مشترک در حال انجام است. کماکان هم این بازرسی‌ها ادامه دارد و با متخلفان طبق ضوابط برخورد خواهد شد. همچنین سازمان تعزیرات حکومتی اختیارات بیشتری گرفت و برخوردها به شدت افزایش یافت و دست تعزیرات برای اعمال جریمه‌های سنگین باز است.

تخلفات را به ۱۲۴ گزارش دهید

مفتح تاکید کرد: البته ما روی گزارشات مردم حساب ویژه باز کرده‌ایم که در همین راستا در سامانه ۱۲۴ یک بازنگری جدی صورت گرفته و بسترهای ارتباطی به شدت افزایش یافته و توسعه امکانات این سامانه انجام شده است تا عامه مردم راحت‌تر از گذشته تخلفات را اطلاع دهند. همچنین رسیدگی به شکایات هم به صورت ویژه انجام می‌شود.

سازمان حمایت، قیمت‌ها را کنترل می‌کند

قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه صیانت از تولید برنامه محوری دولت است، ادامه داد: یک روال جدیدی نیست و سازمان حمایت در طول سال با تولیدکنندگان در مورد وضعیت قیمت‌ها در حال برگزاری جلسه است و سازمان حمایت یک نهاد قیمت گذاری ملی بوده و اگر واحد تولیدی‌ای درخواست افزایش قیمت داشته باشد، مستندات بررسی می‌شود و قیمت‌های متناسب را اعمال می‌کنند. این موارد هم با در نظر گرفتن سود تولیدکننده است زیرا نباید تولید به مشکل بخورد.

مفتح تصریح کرد: به طور کلی باید گفت که دو گروه کالا داریم؛ یک گروه کالایی که مصرف کننده همین اقلامی است که تغییر قیمت پیدا کرده و یک گروه دیگر هم کالاهایی مثل شیرینی و شکلات و … است که به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه مثل روغن به طور طبیعی افزایش قیمت پیدا می‌کنند که البته این اقدام هم با نظارت سازمان حمایت انجام می‌شود و به صورت خودسر نیست.

یکی از اهداف طرح درج قیمت، کنترل گرانی‌های بی رویه بود

قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به طرح درج همزمان قیمت تولیدکننده و مصرف کننده، گفت: یکی از اهداف این طرح فراهم کردن زیرساخت برای عبور از همین مرحله یعنی گرانی بی رویه کالاها بود که قیمت کارخانه و قیمت مصرف کننده را محاسبه کنیم به گونه‌ای که در آن هیچ گونه سواستفاده و زیاده خواهی نباشد که هم اکنون در بخش زیادی از گروه‌های کالایی که مورد مصرف روزانه خانوارهاست تحت کنترل سازمان حمایت بوده و اگر زیاده خواهی در آن صورت گیرد، با آن برخورد می‌شود.

یکی از دلایل گرانی روغن، افزایش نرخ‌های جهانی است

وی در مورد گرانی روغن، اظهار کرد: یکی از دلایل عمده افزایش قیمت روغن، افزایش شدید قیمت جهانی روغن و پایه‌های این محصول است. اما باید توجه کرد که کمبودی نخواهیم داشت و کارخانجات ۲۴ ساعت در حال تولید هستند.

کالابرگ در حال طراحی است

مفتح در مورد طراحی کالابرگ الکترونیک، بیان کرد: کالابرگ در حال طراحی است و هنوز قطعی نشده است اما نکته این است که سخت‌افزار جدیدی بنام کالابرگ ایجاد نمی‌شود، بلکه از زیرساخت‌های موجود مانند کارت‌های بانکی استفاده خواهد شد.

وضعیت پرداخت یارانه‌ها به معترضان

وی در مورد اعتراض به دریافت یارانه‌ها، گفت: تا ۳ ماه آینده امکان ثبت‌نام و ویرایش اطلاعات در سامانه وجود خواهد داشت و مبلغ یارانه برای افرادی که اطلاعات آن‌ها تأیید شود از روز اول پرداختی‌ها، محفوظ است.