افزایش هزینه مسکن در ژاپن و مهاجرت متخصصان جوان
افزایش قیمت ملک در توکیو متخصصان جوان را تحت فشار قرار داده و آنها را بهسمت مهاجرت از شهر یا سکونت در حاشیههای پایتخت سوق داده است.
ژاپن پس از پشت سر گذاشتن دههها کاهش تورم و رشد راکد، شاهد رشد چشمگیر سرمایهگذاریها است که خرید یا حتی اجاره آپارتمان در مرکز توکیو را برای متخصصان جوان ژاپنی غیرممکن میکند؛ چراکه قیمت مسکن و اجارهها نسبت به گذشته افزایش زیادی داشته، اما حقوقها افزایش چندانی نداشته است.
بر اساس گزارش مؤسسه اقتصادی املاک و مستغلات ژاپن، سیل سرمایهگذاری باعث شده است میانگین قیمت یک آپارتمان جدید در مرکز توکیو با ۶۰ درصد افزایش به رکورد ۱۲۹.۶ میلیون ین برابر با ۸۶۵ هزار دلار در نیمه اول سال جاری برسد. به این ترتیب قیمت هر آپارتمان با متراژ مناسب در ژاپن، حتی آپارتمانهایی واقع در مناطق دور از دسترس یا فضای داخلی نهچندان غنی، بهنحوی کورکورانه در حال افزایش است. این افزایش قیمتها توکیو را به دومین شهر غیرقابل دسترس در سراسر جهان پس از هنگکنگ تبدیل کرده است.
دلایل افزایش هزینه مسکن در ژاپن
در حال حاضر قیمت یک آپارتمان ۶۰ متر مربعی در توکیو ۱۵ برابر بیشتر از حقوق یک کارگر ماهر است که نسبت به یک دهه قبل ۱۰ برابر شده و نرخ رشد آن بسیار بالاتر از لندن، سنگاپور و نیویورک است. این افزایش قیمتها تا حدودی به دلیل نرخهای بهره پایین، اما بخش عمده آن بهدلیل استفاده خریداران خارجی از ین ضعیف است که اکنون نزدیک به پایینترین حد خود طی ۳۳ سال گذشته قرار دارد. اغلب این سرمایهگذاران را افرادی تشکیل میدهند که به دنبال انتقال سرمایههای خود به خارج از چین هستند؛ کشوری که در حال حاضر با نوعی بحران املاک و مستغلات و نگرانیهای ژئوپلیتیکی مواجه و سرمایهگذاری در بخش املاک آن دلسردکننده است.
طبق آمار ارائهشده، سرمایهگذاران خارجی از سال ۲۰۱۹ بیش از ۱.۸ تریلیون ین در املاک و مستغلات ژاپن سرمایهگذاری کردهاند. این رقم بسیار بیشتر از رقم سرمایهگذاری سرمایهگذاران نهادی، صندوقهای دارایی و شرکتهای ژاپنی است. از سوی دیگر سرمایههای دلالان املاک در طول دوران همهگیری کووید -۱۹ روی هم انباشته شده است و به نظر میرسد در حال حاضر ژاپن مقصد اصلی آنها در آسیا برای صرف این پولهای ذخیرهشده باشد.
مقصد سرمایهگذاری دلالان املاک در آسیا و اقیانوسیه، استرالیا، سنگاپور یا ژاپن است و در شرایط فعلی تایوانیهای فوقثروتمند به خرید داراییهایی بهعنوان خانههای دوم و سوم خود در توکیو میپردازند که بیش از ۱۰۰ میلیون ین قیمت دارد. تمرکز سرمایهگذارانی با ثروتمند معمولی نیز بر آپارتمانهای ۳۰ تا ۷۰ میلیون ینی در توکیو و کلانشهر غربی اوزاکا قرار دارد.
جذابیت بازار ملک در ژاپن
وضعیت سیاسی و اقتصادی در ژاپن پایدار است و قیمتها در توکیو در مقایسه با شهرهای بزرگ دیگر همچون هنگکنگ و لندن هنوز هم چندان بالا نیست. طبق دادههای مؤسسه املاک ژاپن، یک آپارتمان لوکس در مناطق گرانقیمت توکیو همچنان ۵۰ درصد از هنگکنگ و ۴۵ درصد از لندن ارزانتر است. با این حال پیدا کردن ملکی که پس از چند سال بتواند ارزش فروش مجدد خود را حفظ کند در این شهر دشوار بهنظر میرسد و در واقع گزینههایی با این شرایط در مرکز شهر بسیار گران یا فرسوده هستند. همین امر باعث میشود منطقه جستوجوی ژاپنیها برای خرید یا اجاره املاک به سمت مرزهای شمالی پایتخت سوق داده شود.