شاهکار مهندسی چین: جابجایی بلوک ۸ هزار تنی شانگهای با صدها ربات

در اقدامی کم‌نظیر، چین به‌طور موقت یک بلوک شهری کامل شامل ساختمان‌ها و زیرساخت‌های آن را با کمک صدها ربات هیدرولیکی به‌آرامی جابه‌جا کرد.

شاهکار مهندسی چین: جابجایی بلوک ۸ هزار تنی شانگهای با صدها ربات

چگونه می‌توان یک مجتمع ساختمانی آجری شیکومن (نوعی سبک معماری)، با قدمت ۱۰۰ سال، به وزن ۸٬۲۷۰ تُن و مساحت ۴٬۰۳۰ متر مربع را جابه‌جا کرد تا بتوان یک مرکز خرید چندطبقه زیرزمینی، پارکینگ و اتصالات مترو در زیر آن ساخت؟

پاسخ روشن است: با استفاده از ربات‌ها. مهندسان شرکت ساختمانی شماره ۲ شانگهای دقیقا همین این کار را در شانگهای چین انجام دادند.

مجموعه هوایان‌لی، به سبک شیکومن (ترکیبی از خانه‌های ردیفی غربی و حیاط‌های سنتی چینی به‌عنوان نماد طبقه متوسط شهری چین) که در دهه‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ ساخته شد، در عملیاتی منحصربه‌فرد به‌طور موقت جابه‌جا شد تا فضا برای ساخت پروژه‌ای زیرزمینی به مساحت ۵۳٬۰۰۰ متر مربع فراهم شود.

به‌گزارش نیواطلس، برای اجرای عملیات جابه‌جایی، مهندسان از فناوری اسکن سه‌بعدی، ربات‌های حفاری خودران، هزاران فوت نوار نقاله برای انتقال خاک و آوار و هوش مصنوعی‌ بهره گرفتند که قادر به تشخیص ساختارهای مختلف خاک بود.

نکته شگفت‌انگیز، استفاده از ۴۳۲ ربات هیدرولیکی کوچک «راه‌رونده» بود که کل بلوک شهری را بر فراز خود نگه داشتند، در‌حالی‌که با سرعت تقریبی ۱۰ متر در روز حرکت می‌کردند.

ربات‌های «راه‌رونده» مورد اشاره، درواقع جک‌های هیدرولیکی ماژولار و همه‌جهته هستند که هر یک توانایی بلند کردن حدود ۱۰ تن وزن را دارند. حسگرها به‌طور مداوم فشار، لرزش و ترازبودن سازه را پایش می‌کنند، درحالی‌که واحد کنترل مرکزی مبتنی بر هوش مصنوعی، تعادل و حرکات جک‌های هیدرولیکی را به شکل خزیدنی منسجم هماهنگ می‌سازد.

پروژه جا‌به‌جایی در اواخر سال ۲۰۲۳ زمانی آغاز شد که بلوک شهری حدود ۴۸ متر به سمت غرب و ۴۶ متر به  سمت شمال جابه‌جا شد تا فضای لازم برای ساخت‌و‌ساز زیرزمینی فراهم شود. بازگرداندن بلوک شهری به محل اصلی خود از تاریخ ۱۹ مه سال جاری آغاز شد و در طول ۱۹ روز، در تاریخ ۷ ژوئن به پایان رسید، به طوری که مجموعه دوباره روی پی‌های اصلی خود قرار گرفت.

این اولین باری نیست که انسان‌ها سازه‌های بزرگ را جابه‌جا می‌کنند. در سال ۱۹۸۵، هتل فرمونت در سن‌آنتونیو تگزاس روی بارکش‌های چرخ‌دار مخصوص قرار گرفت و شش بلوک آن‌طرف‌تر در خیابان، به محل جدیدی منتقل شد.


این اولین باری نیست که انسان‌ها سازه‌های بزرگ را جابه‌جا می‌کنند

انتقال ساختمان هتل فرمونت به وزن حدود ۱۴۵۰ تن، با استفاده از کامیون‌های حمل بار، جرثقیل و سیستم‌های کابل و قرقره، شش روز به طول انجامید و همچنان در کتاب رکوردهای جهانی گینس به‌عنوان سنگین‌ترین ساختمان منتقل‌شده روی چرخ‌ها ثبت شده است.

در سال ۱۹۳۰، شرکت تلفن ایندیانا بل ساختمان هشت ساله و هفت طبقه‌ی خود را به اندازه ۹۰ درجه به صورت جانبی چرخاند تا فضای لازم برای ساخت ساختمان جدیدی فراهم شود.

عجیب‌ترین بخش ماجرا این بود که در طول چرخاندن ساختمان، فعالیت شرکت به روال عادی ادامه داشت؛ اپراتورها، کارمندان و مدیران در رفت‌وآمد بودند. گاز، آب، برق و خدمات تلفن هرگز در طول این جابه‌جایی یک‌ماهه که شبیه حرکت صفحه گردان بود، قطع نشدند.

مشابه جابه‌جایی در چین، مهندسان ساختمان را با استفاده از جک‌ها بلند کردند، اما آن را به کمک غلتک‌های هیدرولیکی روی تیرهای چوبی ۷۵ تنی به اندازه ۹۰ درجه چرخاندند و سپس دوباره روی فونداسیون جدید قرار دادند. متاسفانه، این ساختمان در سال ۱۹۶۳ تخریب شد تا جای خود را به ساختمان اداری ۲۲ طبقه بدهد که اکنون میزبان شرکت AT&T است.