چگونه نقشه خانه خود را ترسیم کنیم و مانند یک معمار خانه خود را طراحی کنیم؟
ممکن است شما بخواهید معماری DIY انجام دهید و خودتان خانه خود را طراحی و اجرا کنید. طراحی نقشه یکخانه، مقدمهای برای ساختن و داشتن آن است. برای تهیه نقشههای خانه خود نیازی به منابع زیادی نیست. فقط دسترسی به اینترنت، کامپیوتر و یک برنامه نرمافزاری رایگان معماری کافی خواهد بود. اما اگر شما روشهای قدیمی را ترجیح میدهید، پس به یک میز نقشهکشی، ابزارهای نقشهکشی و ورقهای بزرگ کاغذ 24 در 36 اینچی برای پیشنویسی دستی نقشهها نیاز دارید. همچنین شما میتوانید از نقشههای آماده آنلاین کمک بگیرید؛ ولی باید بدانید که آنها معمولا تمام عناصر را در بر نمیگیرند.
طراحی و ساخت خانه امر کوچک و پیشپاافتادهای نیست و طبیعتا با هزینهها و چالشهایی روبهرو خواهد بود. اما با دانستن چند نکته میتوانید این پروسه را برای خود راحتتر کنید. برای این کار باید قوانین زیر را رعایت کنید:
قبل از اینکه وارد جزییات شوید، بدانید که چقدر فضا موردنیازتان است
در وهله اول باید تعیین کنید که چقدر فضا برای هر یک از قسمتهای خانهتان میخواهید اختصاص دهید. باید اولویتهایتان را مشخص کنید و بدانید که اختصاص دادن فضای بیشتر به یک اتاق یعنی کاهش فضای اتاق دیگر.
درباره طرح و ویژگیهای فیزیکی منطقه فکر کنید
منطقه و زمینی که قرار است روی آن خانه زیبایتان را بنا کنید نیز تاثیر مستقیمی روی طرح و مصالح و روند ساخت خانهتان دارد. مثلا اگر خانهتان در نزدیکی تپه است، چالشهای بیشتر و موقعیتهای خاصتری را در زمینه طراحی خواهید داشت.
از طرحها و لیستها برای سازماندهی ایدههایتان استفاده کنید
شما به عنوان کسی که معماری DIY انجام میدهد، وقتی در مرحله طراحی خانهتان هستید، بهتر است گاهی با تیمهای طراحی و ساخت نیز مشورت کنید و سوالهایتان از آنها را بپرسید. این کار کمک میکند که به چیزهایی که نیاز دارید، واقف شوید و بدانید در آینده در چه مرحلهای قرار دارید. تمامی ایدههایتان را بیان کنید؛ از اشتباه کردن نترسید. شاید برخی از ایدههایتان قابلاجرا نباشند ولی بیان تمامی ایدهها، خلاقیتتان را شکوفا میکند.
روشنایی طبیعی را در اولویت قرار دهید
در هنگام کشیدن نقشه ساختمان باید به روشنایی خانه نیز توجه داشته باشید. نحوه قرارگیری اتاقها، پنجرهها و نورگیرها باید بهگونهای باشد که خانه از نور طبیعی محیط بیرون حداکثر استفاده را ببرد. در این صورت، نیاز به نور مصنوعی و چراغهای زیاد در ساختمان کمتر میشود. از طرف دیگر، خیلی از افراد در تعداد پنجرهها و دیوارهای شیشهای، افراط میکنند. وجود تعداد زیادی پنجره و دیوار شیشهای باعث خواهد شد کنترل گرمایش و سرمایش ساختمان سخت شود و قبضهای گرانتری را در آینده دریافت کنید. راه دیگر برای افزایش نور طبیعی در خانه، استفاده بهجا و درست از آینهها در دکوراسیون داخلی است تا بتوانند نور را منعکس کنند.
درباره موقعیت خانه در برابر خورشید فکر کنید
خورشید از شرق طلوع و در غرب غروب میکند که باعث میشود نور خورشید و گرمای آن در بعضی از اتاقها باشد و در بعضی نه. معمولا پارکینگ را در قسمت جنوبی و غربی قرار میدهند و مناطق سکونتی را در قسمتها شمالی و شرقی. قسمت شرقی خانه به خاطر وجود نور روز، گرمتر است و در شب، سردتر خواهد بود. سمت غربی خانه در روز سردتر و در شب گرمتر است. قسمت غربی معمولا گرمترین نقطه خواهد بود. قرار دادن حمام و اتاقهایی که زیاد کاربرد ندارند، در این قسمت توصیه میشود.
فضای ذخیرهسازی را در نظر بگیرید
علاوه بر اینکه باید فضای کافی برای اثاثیه و مبلمان خود داشته باشید، باید فضایی را نیز جهت انباری و ذخیرهسازی در نظر بگیرید. برای این فضا نیز باید به درجه حرارت و نور توجه داشته باشید.
زمان
طراحی و ساخت خانه یک امر زمانبر است؛ مخصوصا اگر شما آن را به صورت معماری DIY انجام میدهید، اصلا عجله نکنید. حتی قبل از اینکه با تیم طراحی و ساخت مشورت کنید، زمان زیادی را صرف دیدن عکسها و خانههای مختلف کنید. این کار به شما الهام میبخشد و خلاقیتتان را شکوفا میکند. در حین مشورت با تیم نیز عجول نباشید. اجازه دهید که طرحتان را بهطور کامل و موثر بررسی کنند. به این صورت، شما یکخانه زیبا و امن خواهید داشت.
سبک معماری
بعد از اینکه فضا، نور طبیعی و دیگر مسائل را در نظر گرفتید، نوبت این است که به سبک معماری موردعلاقهتان بیندیشید. سبکهای معماری مختلفی وجود دارند که هر کدام از ویژگیها و زیبایی خاص خود برخوردار هستند. انتخاب یکی از این سبکها، صرفا به علاقه شما بستگی دارد.
طراحی اتاقها
علاوه بر طراحی کلی خانه و تعین محل قرارگیری اتاقها، باید به جزییات هر اتاق نیز توجه شود. محل قرارگیری اثاثیه، پنجرهها، شومینه و غیره باید در نظر گرفته شود.
نمونهای از معماری DIY
"نیکلای سوتیاژین" شخصی است که در آرخانگلسک، شهری در شمال غربی روسیه، در ابتدا در یک ساختمان دوطبقه زندگی میکرد. او فکری در سر داشت و طی 15 سال، بیشتر اوقات فراغت خود را صرف تبدیل آن خانه دوطبقه به بلندترین ساختمان چوبی جهان یا حداقل روسیه کرد. در حال حاضر، این ساختمان که در واقع با روش معماری DIY ساختهشده است، 13 طبقه دارد و ارتفاع آن 43 متر است.