اما و اگرهای احیای تالاب‌های استان فارس

تعیین حقابه‌ چگونه خواهد بود؟

اما و اگرهای احیای تالاب‌های استان فارس

مسئله محیط زیست و حفظ آن از مهم‌ترین موضوعاتی است که مردم و مسئولان باید به آن توجه داشته باشند و این امر در فرمایشات مقام معظم رهبری به عنوان یک مسئله حیاتی یاد شده که براساس همین فرمایشات حفظ و رعایت محیط زیست یک وظیفه‌ حاکمیتی است.   این مسئله تا آنجا اهمیت دارد که در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید قرار گرفته است.  تدوین اطلس زیست بوم کشور، مقابله با تهدیدات محیط زیست، گسترش صنعت سبز و محصولات کشاورزی ارگانیک، بهره‌گیری از توانمندی‌های محیط زیستی، بهینه‌سازی مصرف آب و ترویج مواد سوختی متناسب با محیط زیست، تعادل‌بخشی برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی، اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری، کنترل ورود آلاینده‌ها، حمایت و تشویق‌ سرمایه‌گذاری‌های محیط زیست و تشویق اخلاق محیط زیستی از جمله مباحث موارد مطرح شده در ابلاغ گام دوم انقلاب اسلامی است. 

در این میان تالاب‌ها نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند چراکه نه تنها به عنوان یک حوزه آبریز کشاورزی و معیشت یک منطقه را تحت تاثیر دارند بلکه سبب تنوع زیستی و جانوری نیز می‌شوند. در روز جهانی تالاب که با حضور معاون رئیس‌جمهور در شهرستان بختگان برگزار شد به انحا مختلف بر حراست و حفظ تالاب‌ها و تعیین حقابه‌ آنها از سدهای بالادست تاکید شد. 

در همین راستا محمدهادی ایمانیه، استاندار فارس  اجرای بسیاری از اقدامات برای حفاظت از محیط زیست را نیازمند اعتبار دانست و نمایندگان مجلس درخواست کرد که  برای تامین اعتبار آن کمک کنند.

به گفته ایمانیه برای انجام طرح‌های حفاظت از محیط زیست از جمله احیای تالاب‌ها همه اعضای دولت باید پای کار بیایند، چراکه احیای تالاب‌ها امری نیست که فقط توسط سازمان محیط زیست انجام شود و باید همه پای کار باشند. یک جهت تامین اعتبار و بودجه برای انجام اقدامات محیط زیستی به نمایندگان و بخش دیگر به ویژه در استان‌ها به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی برمی‌گردد که در تقسیم بودجه استانی به این مهم توجه کنند.  احمدعلی افکاری، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان فارس در این زمینه در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: اگر نگاه بلندمدتی به موضوعات داشته باشیم حتما توجه به محیط زیست یک موضوع اساسی خواهد بود. وقتی برنامه‌ریزی را یک برنامه‌ریزی پایدار براساس توسعه پایدار ببینیم حتما توجه به محیط زیست یکی از اصول اساسی است. 

به گفته وی گاهی اوقات فقط توجه به محیط زیست است که در آن صورت توسعه آسیب می‌بیند و اگر توسعه را با محیط زیست در کنار هم ببینیم توسعه پایدار شکل می‌گیرد و این یکی از اصول اساسی برنامه‌ریزی بلندمدت است که باید در استان به آن توجه شود. 

افکاری درباره تعیین بودجه برای اقدامات محیط زیستی در استان گفت: اکنون در مرحله بررسی لایحه بودجه هستیم اما براساس اطلاعات لایحه و نگرش مجلس قرار است تفویض اختیار به استان داده شود تا شورای برنامه‌ریزی بودجه را توزیع فصلی کند. 

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان فارس افزود:  قطعا سال آینده یکی از اولویت‌های استان در تامین و اختصاص بودجه توسعه پایدار به ویژه در منابع آبی و محیط زیست استان خواهد بود که تالاب‌ها نیز جزئی از آن است. 

اختصاص حقابه برای تالاب‌ها، تامین اعتبار برای اجرای برنامه‌های حفظ و حراست از تالاب‌ها، اصلاح روش‌های کشاورزی و نظارت بیشتر بر برداشت‌های آب‌های زیرزمینی از جمله مواردی است که سبب می‌شود تالاب‌ها احیا شوند. 

به تعبیر کارشناسان  تاکنون در بحث تالاب‌ها نگاه انتزاعی بوده و صرفا خود تالاب دیده می‌شده بدون اینکه عواملی که بر تالاب تاثیر می‌گذارد دیده شود، در حالی که تالاب در یک حوزه آبریز انتهایی‌ترین حوزه است و در واقع خشک شدن تالاب یک هشدار برای وضعیت حوزه آبریز حساب می‌شود.

بر این اساس مدیریت در حوزه تالاب‌ها خوب نبوده و نیست و باید مدیریت جامع اجرا شود تا همه ارکان یک حوزه آبریز در وضعیت مناسبی قرار بگیرند.