ژاپنیها رکورد شکستند | انتقال اطلاعات با سرعت نور
یک پتابیت معادل یک میلیون گیگابیت
یک تیم از مهندسان در موسسه ملی اطلاعات و فناوری ارتباطات ژاپن با تاباندن ۵۵ «حالت» (modes) از سیگنالها در داخل یک فیبر نوری تک هستهای توانست دادهها را با سرعت ۱.۵۳ پتابیت بر ثانیه (Pbit/s) منتقل کند.
برای درک اینکه این سرعت تا چه حدی است، کافی است بدانیم یک پتابیت معادل یک میلیون گیگابیت است. اتصالات اینترنت امروز در خانهها در صورت دریافت سرعت یک گیگابیت بر ثانیه بسیار خوششانس خواهند بود. در حقیقت، برآورد شده است که کل پهنای باند اینترنت جهانی کمتر از یک پتابیت در ثانیه (۱ Pbit/s) است که به این ترتیب این فیبر نوری میتواند کل نیاز اینترنت جهانی را پاسخگو باشد و فضای اضافهای نیز داشته باشد.
از لحاظ تکنیکی و فنی این بالاترین نرخ انتقال داده نیست و این افتخار به نام یک تراشه نوری ثبت شده است که به تازگی سرعت انتقال ۱.۸۴ پتابیت بر ثانیه را ثبت کرد اما آن فناوری در حال حاضر کاملا آزمایشی است و تا تجاری شدن فاصله زیادی دارد.
اما رکورد ثبت شده جدید با فیبر نوری از این لحاظ قابل توجه است که با استفاده از یک فیبر نوری با قطر استاندارد ۰.۱۲۵ میلیمتر به دست آمده و این بدان معنا است که با زیرساختهای موجود تا حد زیادی سازگاری دارد.
مانند اکثر فیبرهای نوری موجود، سامانه جدید نیز از یک هسته شیشهای واحد برای انتقال داده استفاده میکند اما نور در ابتدا مدوله (modulated) می شود تا ۵۵ جریان یا حالت متمایز از دادهها را تشکیل دهد که هر کدام از آنها اطلاعات متفاوتی را حمل میکنند. در انتهای دیگر فیبر، این سیگنالها پردازش میشوند تا از دادههای انتقال یافته رمزگشایی کنند.
این اولین اثبات عملی انتقال (داده) با استفاده از ۵۵ حالت است که به مهندسان اجازه میدهد تا نسبت به رکورد قبلی ثبت شده ماه مه سال گذشته میلادی استفاده کارآمدتری از نور انجام دهند. تیم مهندسان در آن کار موفق شده بود دادهها را با سرعت ۱.۰۲ پتابیت بر ثانیه انتقال بدهد و در آن کار تنها از چهار حالت به شکل چهار هسته شیشهای مجزا استفاده شده بود. این تیم مهندسی میگوید که ظرفیت انتقال داده هنوز از طریق گسترش دادن فرکانس باند، جا برای ارتقا دارد.