ایده ساخت برج ترامپ در دمشق چگونه شکل گرفت؟
ساخت برج ترامپ بخشی از تلاش گسترده دولت جدید سوریه برای جلب نظر آمریکا، لغو تحریمها و عادیسازی روابط با واشنگتن است.

برج ترامپ دمشق، آسمانخراشی ۴۵ طبقه با برآورد هزینهای تا ۲۰۰ میلیون دلار، پروژهای است که با هدف جلب توجه رئیسجمهور آمریکا مطرح شد. این طرح توسط گروه تایگر، شرکت ساختمانی مستقر در امارات و به ریاست ولید محمد الزعبی، ارائه شده است.
طرح ساخت این برج بخشی از تلاش گستردهتر دولت جدید سوریه برای جلب نظر دولت آمریکا، لغو تحریمها و عادیسازی روابط با واشنگتن بود. در کنار پیشنهاد ساخت برج ترامپ، سوریه همچنین دسترسی آمریکا به منابع نفت و فرصتهای سرمایهگذاری و تضمینهایی برای امنیت اسرائیل را مطرح کرد.
سوریه از سال ۱۹۷۹ تحت تحریمهای آمریکا قرار داشت و پس از سقوط اسد در دسامبر و روی کار آمدن دولت جدید سوریه، تحریمها همچنان پابرجا ماند تا اینکه این دولت با حمایت عربستان سعودی و شخص محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، توانست نظر دولت ترامپ را جلب کند. دونالد ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که همه تحریمهای آمریکا علیه سوریه لغو میشود و با رئیسجمهور جدید سوریه، احمد الشرع (جولانی)، دیدار کرد.
ایده ساخت برج ترامپ در دسامبر و پس از آن شکل گرفت که جو ویلسون، نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا، این پیشنهاد را در یک سخنرانی مطرح کرد. رضوان زیاده، نویسنده سوری نزدیک به رئیسجمهور، با الهام از این ایده به سراغ الزعبی رفت و با همکاری او پروژه را آغاز کردند. هدف اصلی این اقدام، قرار دادن سوریه در اولویت سیاست خارجی آمریکا بود. در جریان این تلاشها، مقامات سوری با بازرگانان آمریکایی و اعضای کنگره دیدار کردند و حتی وزیر خارجه سوریه با رهبران مذهبی نزدیک به ترامپ در نیویورک ملاقات داشت.
در نهایت، این پروژه بهعنوان نمادی از گذار سوریه از جنگ به بازسازی مطرح شد. با لغو تحریمها، الزعبی این هفته برای دریافت مجوز ساخت به دمشق سفر میکند و پس از آن باید برای دریافت حق استفاده از برند ترامپ اقدام کند. با این حال، موانع زیادی همچنان باقی است؛ از جمله مشکلات اقتصادی، فضای سیاسی شکننده و روند نامشخص لغو کامل تحریمها.
در کنار جنبه نمادین پروژه، مقامات سوری امیدوارند ساخت برج ترامپ بتواند سرمایهگذاریهای بینالمللی بیشتری را به این کشور جذب کند و به بهبود زیرساختها و خدمات اساسی کمک کند. با وجود این، ۹۰ درصد مردم سوریه همچنان در فقر به سر میبرند و دسترسی به برق و مراقبتهای پزشکی مناسب ندارند.