درفاصله ی84 روزمانده تا آغاز اکسپو 2025اوزاکا،بریتانیا از تغییر طرح پاویون خود این رویداد بین المللی خبر داد!
سیزدهم ماه مارس سال ۲۰۲۴ میلادی بود که استودیو معماری بریتانیایی وو (مستقر در لندن) از طرح پاویون بریتانیا برای اکسپو۲۰۲۵ اوزاکا رونمایی کرد! پاویونی پوشیده از صفحه نمایشهای دیجیتال که در طراحی آن از اصول اقتصاد دایرهای استفاده شده بود و بر ساختار شبکهایِ برگشتپذیر تاکید داشت!
اقتصاد دایرهای که با نام اقتصاد چرخشی یا اقتصاد دورانی نیز شناخته میشود، یک نظام اقتصادی است که هدف آن کمینه کردن پسماندها (تا حد امکان از میزان ضایعات بکاهیم) و بیشترین استفاده از منابع (چرخه عمر محصولات را افزایش بدهیم) میباشد.
اما شانزدهم ماه ژانویه سال ۲۰۲۵ میلادی، خبری مبنی بر تغییر پاویون کشور بریتانیا در اکسپو ۲۰۲۵ منتشر شد! استودیو معماری بریتانیایی وو در این طرح جدید خود به نوآوریهای ریاضیدان انگلیسی، آیدا لاولیس ادای احترام نموده است!
پاویون جدید که با پانلهای آلومینیومی سوراخدار تعریف شده است، اشارهای است به کارت پانچ! کارت پانچ یا کارت سوراخشده یکی از روشهای قدیمی برای ورود اطلاعات به رایانه و دیگر وسایل الکترونیکی و مکانیکی بوده است.
در این روش با وسیلهای خاص، سوراخهایی کوچک در محلهای از پیش تعیین شده بر روی یک کارت کاغذی ایجاد میشود. از این وسیله برای ورود متن برنامهها و دادهها به سامانههای رایانهای قدیمی مورد استفاده قرار میگرفت و امروز استفاده از آن در رایانه منسوخ شده است ولی هنوز در برخی ماشینهای بافندگی قدیمی از آن استفاده میشود.
به بیان معماران وو، طراحی جدید با موضوع “بیا آینده را بسازیم” مطابقت دارد و به تجلیل از فعالیتهای آیدا لاولیس به عنوان اولین برنامهنویس جهان میپردازد.
البته این طرح، ضمن بزرگداشت آیدا لاولیس، به اهمیت صنایع نساجی در قرن نوزدهم نیز اشاره خواهد داشت! چرا که پانلها در یک الگوی مواج در کنار یکدیگر چیده شدهاند که تداعیگر متریال پارچه بافته شده است.
این استودیو معماری میگوید:
“این رشتهها با استفاده از تکنیک بافندگی درهم تنیده شدهاند؛ ایدهای که ادای احترامی است به صنایع نساجی که در طی انقلابهای صنعتی در قرن نوزدهم در منچستر و اوزاکا رشد کرد...”