حاشیه‌نشینی در اهواز  

مردمی که در خانه‌های ناایمن و بدون شبکه فاضلاب زندگی می‌کنند

حاشیه‌نشینی در اهواز  

یکی از مهمترین مسائل اجتماعی کشورهای در حال توسعه، رشد و توسعه نامتوازن شهری است که تبعاتی از جمله حاشیه‌نشینی به دنبال دارد. حاشیه‌نشینی به عنوان یک پدیده‌ای اجتماعی مشکلات متعددی از نظر مسائل اجتماعی، مسائل فرهنگی، امنیتی و... به بار می‌آورد. اهواز به عنوان یکی از هشت کلان‌شهر ایران با معضل حاشیه نشینی مواجه است و بر اساس گزارش‌های رسمی ارائه شده دارای بیش از ۴۰۰ هزار حاشیه‌نشین است. محله "منبع آب" یکی از مناطق حاشیه نشین در شهر اهواز است که هرچند در حاشیه شهر قرار ندارد اما با توجه به ساختار منازل مسکونی و معضلات آن به عنوان یکی از مناطق حاشیه نشین اهواز به شمار می‌آید. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ خانوار در پهنه خطر ویژه در منطقه منبع آب اهواز در سکونتگاه‌های غیر رسمی زندگی می‌کنند. با توجه به شرایط منطقه منبع آب، هیچ زیرساخت مناسبی برای تفریح کودکان و یا زمینی برای بازی آن‌ها وجود ندارد. حتی یک پارک محله نیز در این منطقه ساخته نشده است. در خیابان‌های عمدتا تنگ و پرشیب منبع آب هیچ شبکه فاضلابی وجود ندارد و فاضلاب خانه‌ها در کوچه‌ها جاری است که باعث بروز آلودگی در منطقه و بیماری کودکان و بسیاری از ساکنین محل شده است. این منطقه دارای بافت فرسوده است و با هربار بارش باران خطر ریزش این سکونتگاه‌های ناایمن بر سر ساکنان وجود دارد. با این حال ساخت و سازھای غیرمجاز ھمچنان در این محله انجام می‌شود.

شبکه آب شهری در این منطقه به دلیل تعدد انشعابات غیرمجاز معمولا با قطعی مواجه است و به دلیل پایین بودن کیفیت آب، ساکنین آب مصرفی خود را روزانه خریداری می کنند.

داشتن کوچه های باریک با شیب تند، تردد را برای ساکنین محله سخت و طاقت فرسا می کند. مشکلات اقتصادی یکی از مهمترین عامل هایی است که مردم را به زندگی در سکونتگاه های غیر رسمی و مناطق حاشیه نشین و کم برخوردار مثل منبع آب، هدایت می کند.

با توجه به شرایط منطقه منبع آب، هیچ زیرساخت مناسبی برای تفریح کودکان و یا زمینی برای بازی آن ها وجود ندارد. حتی یک پارک محله نیز در این منطقه ساخته نشده است. جمعیت حاشیه نشین عمدتاً درکنار بافت قدیمی، فرسوده، تاریخی و حاشیه متصل به شھرھای اقماری زندگی می کنند. 

انشعابات غیرمجاز برق به دلیل تراکم این سکونتگاه های غیر رسمی یکی از معضلات مناطق حاشیه نشین است. این مساله برای دستگاه های خدمات رسان کار ارائه خدمات را بسیار دشوار می کند و همچنین خطراتی برای ساکنان منطقه و همچنین وسایل برقی آن ها به دنبال دارد.

عدم ارائه خدمات شهری مناسب در این منطقه باعث شده تا ساکنان خودشان نسبت به پاکسازی خیابان ها و کوچه های محل زندگی خود اقدام کنند و حتی گاهی خیابان های محله را با آب شهری شست و شو می دهند.