کتاب «راهنمای مدیریت خطرپذیری در برنامه ریزی کاربری زمین» منتشر شد

کتاب «راهنمای مدیریت خطرپذیری در برنامه ریزی کاربری زمین» توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی منتشر شد.

کتاب «راهنمای مدیریت خطرپذیری در برنامه ریزی کاربری زمین» منتشر شد

کتاب راهنمای مدیریت خطرپذیری در برنامه ریزی کاربری زمین منتشر شد. مجری این کتاب فاطمه دهقان فاروجی است و علی بیت اللهی، معصومه سلیمانی، مرتضی مهدوی و الهام ضابطیان در محتوای آن همکاری داشته اند. این کتاب از مجموعه کتاب‌هایی است که توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی منتشر شده است.

در حال حاضر، موضوع برنامه‌­ریزی کاربری زمین به عنوان یکی از اقدامات مهم در زمینه مواجهه با بحران­‌ها و به ویژه کاهش خطرپذیری مورد توجه قرار گرفته است. در اقدامات مهم برنامه‌­ریزی شهری نظیر مدیریت کاربری زمین تغییرات اساسی صورت گرفته است. در این تغییرات مساله خطرپذیری و مولفه‌­های مرتبط با آن در فرایندهای برنامه‌­ریزی کاربری زمین برجسته شده است که می­‌تواند به کاهش خطرپذیری شهرها و المان­‌های آن منجر شود و تاثیر بسیار زیادی در تاب­­‌آوری شهری داشته باشد.

پرداختن به موضوع برنامه‌­ریزی کاربری زمین مبتنی بر خطرپذیری برای دستیابی به ارتقا پایدار شهری ضروری به نظر می­‌رسد. به همین منظور فرایند برنامه­‌ریزی کاربری زمین باید با محوریت ریسک یا خطرپذیری برنامه‌­ریزی شود و از این حیث مورد بازبینی قرار گیرد.

مستندات موجود در سطح جهانی نشان می‌­دهد تلاش‌­ها و اقدامات زیادی برای ترغیب الحاق اطلاعات ریسک در فرایند برنامه­‌ریزی کاربری زمین و افزایش سطح آگاهی در راستای حمایت از تغییرات سیاسی و جریان‌سازی آن در فرآیندهای مدیریت شهری متمرکز شده است.

در سال­های اخیر، برخی از سـیاست‌­ها و اسـتراتژی‌­های منطقه­‌ای به ویژه سند کاهش خطرپذیری سندای بر این موضوع متمرکز شده است. این موضوع در سه اولویت از چهار اولویت این سند به طور مستقیم و در یک اولویت آن به صورت غیرمستقیم مورد تاکید است.

در این پژوهش پس از بررسی نمونه‌های موردی، نکات کلیدی برای طراحان و برنامه‌ریزان شهری تشریح شده است و سپس ساختار راهنما و چگونگی استفاده از آن معرفی شده است و در نهایت بر اساس بررسی نمونه‌های موردی و فرآیند برنامه‌­ریزی کاربری زمین بانک توسعه آسیا و نیز مدل الحاق مدیریت خطرپذیری در برنامه‌­ریزی کاربری زمین مرکز آمادگی بحران آسیا، مدل مفهومی و بومی برای الحاق مدیریت خطرپذیری در فرآیند برنامه­ریزی کاربری زمین تعیین و ترسیم شد.