چرا ورزش خوزستان در یک چرخه معیوب قرار دارد؟

چرا ورزش خوزستان در یک چرخه معیوب قرار دارد؟

یک استاد تربیت بدنی معتقد است ورزش خوزستان به دلیل پرورش ندادن مربیان مجرب و هدررفت استعدادهای ورزشی و نیز استفاده نکردن از مدیران توانمند، در یک چرخه معیوب قرار گرفته است.

محمد سجادی اظهارکرد: ورزش نسبت به اقتصاد، تجارت و صنعت یک پدیده نوظهور است اما توانسته به عنوان یک تمایل انسانی به رقابت انسانی تبدیل شود و به تبع آن نیز دانشگاه‌ها و مراکز دانشگاهی در تمام دنیا شکل گرفتند و سپس ورزش به صورت حرفه‌ای از سایر ارکان جامعه جدا شد و حتی در نهادها و ادارات جای خود را پیدا کرد.

وی ادامه داد: متولی ورزش در جامعه وزارت ورزش است اما در بخش آموزش و تربیت بدنی متولی و بازوی اصلی آن ادارات کل ورزش و جوانان در کشور محسوب می‌شوند و از آن‌جا که مصوب شده المپیادهای ورزشی در مدارس برگزار شوند کمک شایانی به وزارت ورزش در پیشبرد اهدافش شده است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: بعد از برنامه چهارم توسعه مقرر شد بخش خصوصی نقش پررنگ‌تری در اقتصاد و ورزش کشور داشته باشد اما این بخش در استان خوزستان مطابق انتظار جامعه ورزش پیش نرفت و بخش خصوصی بیشتر از آنکه به ورزش کمک کند، در واقع به اقتصاد خود بخش خصوصی کمک کرد. درست است با ساخت اماکن ورزشی از نظر آماری در سرانه فضای ورزشی با پیشرفت مواجه شدیم اما در عملکرد و اجرای ورزش پیشرفت نداشته‌ایم و در سال‌هایی که بخش خصوصی وارد ورزش شد به این نتیجه رسیده‌ایم که ورزش باید به آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها برگردد. یعنی بخش خصوصی علی‌رغم تمام تلاش‌هایی که برای ورزش داشته است اما نتوانسته در توسعه ورزش نقش‌آفرینی کند. ضمن این‌که خیلی از قراردادها که برای ساخت اماکن ورزشی بسته شد با شکست مواجه شدند و خیلی از اماکن نیز تخریب و به مخروبه تبدیل شدند. بنابراین بهتر است چتر حمایتی دولت بر ورزش بیشتر شود و این قاعده در استان خوزستان پیچیده‌تر است.

وی با اشاره به نقش آموزش و پرورش در بحث تربیت‌بدنی و ورزش، خاطرنشان کرد: در استان خوزستان چندین قوم در کنار هم زندگی می‌کنند و با تنوع فرهنگی مواجه هستیم و در این تنوع نقش آموزش و پرورش بسیار پیچیده و پررنگ است و معتقدم با برگزاری المپیادها و جشنواره‌های ورزشی می‌توانند کمک‌یار اداره‌کل ورزش و جوانان و نیز وزارت ورزش باشند. ‌ در حوزه تربیت بدنی نیز به این نتیجه رسیدیم که آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و وزارت ورزش در این بخش متولی هستند و خوشبختانه استان خوزستان از نظر آمار در این بخش جزو استان‌های برتر کشور بوده و از نظر تیم‌داری و حضور در المپیادهای ورزشی و استعدادیابی به خاطر اقلیم و تنوع فرهنگی از شرایط خوبی برخوردار است اما در حوزه ورزش که تبلور تربیت‌بدنی است به تناسب امکانات و شرایط موجود و نیز استعدادها و منابع موجود در خوزستان با سرعت لازم پیشرفت نمی‌کند. خوزستان در برخی رشته‌ها در گذشته حرف اول را می‌زد اما اکنون با کاهش چشمگیر ملی‌پوشان در آن رشته‌ها مواجه هستیم که این موضوع یک چالش و تهدید برای استان خوزستان است که ممکن است با مهاجرت ورزشکارانمان به استان‌های دیگر مواجه شویم.

سجادی گفت:‌ به نظر من اداره‌کل ورزش و جوانان خوزستان در طول ۱۰ سال گذشته سعی داشته با اضافه کردن ماده‌های ۲۷ و ۷۸ فضای ورزشی و مشارکت‌ها را افزایش دهد و تا امروز نیز انجام این مهم ادامه دارد که امیدوارم اماکن ورزشی به یک شکل واحد و برنامه‌ریزی شده در اختیار نیروهای متخصص یا حداقل نیروهای اجرایی ساختمانی و ورزشی قرار داده شوند تا مجموعه در حال ساخت به بهره‌برداری منتهی شوند.

وی بیان کرد: بحث مطرح دیگر نیز پرورش مربی، بازیکنان و استفاده مناسب از مدیران ورزشی است. یعنی در تربیت مربی و ورزشکار شرایط لازم را نداریم و این حلقه‌ مفقوده ما در ورزش کشور است. بنابراین تربیت بدنی مجموعه کلی از فعالیت‌های سالم همراه با پرورش ابعاد روانی انسان و ورزش نیز میوه تربیت بدنی بوده که با آن می‌توانیم دست به افتخارآفرینی بزنیم و الگوسازی کنیم که این چرخه به وسیله نداشتن مربیان مجرب و هدررفت استعدادهای ورزشی یا استفاده نکردن از مدیران توانمند در ورزش متأسفانه در استان خوزستان در یک چرخه معیوب قرار دارد.

وی تاکید کرد: پس اگر بتوانیم در استان خوزستان که البته یک استان پرافتخار در ورزش کشور است در این چرخه به شرایط بهتری برسیم، ورزش خوزستان در کشور در وضعیت مطلوب‌تری قرار خواهد گرفت اما این‌که نتوانسته‌ایم با سرعتی که امکانات و زیرساخت‌های ما پیش می‌رفت، مربی و ورزشکار تربیت کنیم و رقابت لازم را داشته باشیم به ضعف‌مان در تربیت نیروی انسانی برمی‌گردد که اگر در این بخش یک برنامه سه تا پنج ساله در بخش آموزش و رشته‌های مختلف ورزشی با همکاری فدراسیون‌ها و وزارت ورزش و جوانان و همچنین آموزش و پرورش داشته باشیم، می‌توانیم شرایط بهتری را در ورزش تجربه کنیم.