در «پارس» چه ميگذرد؟!
گزارش «خبرنیوز» از دوازدهمين نمايشگاه بينالمللي گردشگري در شيراز
خبرنیوز/ تأخیر در برگزاری دوازدهمین نمایشگاه گردشگری پارس برگزاری این نمایشگاه را در زمانی انداخت که سرما و امتحانات مدارس این فصل را به فصل راکد سفر تبدیل کرده که این خود مزید بر علت عدم استقبال فعالان صنعت گردشگری از نمایشگاه شد.
مسئول غرفه و مدیر یکی از آژانسهای گردشگری شرکتکننده در نمایشگاه درباره وضعیت آژانسهای گردشگری گفت: در عصر تکنولوژی فلسفه وجودی آژانسها بهشدت زیر سؤال رفته است. با توجه به ارتباطاتی که ایرلاینها و مکانهای اقامتی و گسترش دایره فعالیتهایشان دارند، دیگر هر گردشگری خود میتواند بهراحتی بلیت تهیه کند، اقامتگاه رزرو کند و همین دسترسی به اطلاعات کار آژانسهای مسافرتی را دشوار کرده است و از سوی دیگر با وجود ابرغولهایی در حوزه خدمات مسافرتی که در بازار وجود دارد، اگر آژانسها حرف جدیدی برای گفتن نداشته باشند، محکوم به شکست هستند و درواقع در دوره دسترسی گسترده به اطلاعات اگر آژانسها در حوزه کوچکی از گردشگری کار تخصصی انجام ندهند، نمیتوانند سرپا بمانند.
این مدیر آژانسهای مسافرتی که در حوزه سفرهای داخلی در شیراز فعالیت دارد، درباره نمایشگاه گفت: هماهنگیها بسیار بد و ناکافی بود و ابعاد غرفه نیز بسیار کوچکتر از چیزی بود که به ما گفته شد و غرفه را نیز همان روز افتتاحیه به ما تحویل دادند. از همه مهمتر تبلیغات محیطی برای نمایشگاه در سطح شهر بسیار ضعیف بوده و کمتر کسی از این نمایشگاه باخبر شده است.
مسئول یکی از غرفههاي استارتاپ گردشگری که در شیراز فعال است، با انتقاد از عدم هماهنگیها در برگزاری نمایشگاه گفت: این نمایشگاه با توجه به پتانسیلهای موجود در شیراز و فارس میتوانست در سطح بالاتری برگزار شود اما عدم هماهنگیها در واگذاری غرفهها باعث مشکلاتی برای ما در روز اول برگزاری شد.
وی به عدم استقبال تورها و آژانسهای مسافرتی از نمایشگاه اشاره کرد و گفت: کار نمایشگاه فراهمكردن بسترهای لازم برای ارتباط بخشهای مختلف فعال در صنعت گردشگری با یکدیگر است که شرکتنكردن این بخشها این کار را غیرممکن کرده است. درحالی که استقبال مردم از نمایشگاه با وجود تبلیغات بسیار کم و تأخیر در برگزاری نمایشگاه خوب و قابل توجه است. مردم علاقهمند فارس نیز یکی دیگر از ظرفیتهایی است که میشد در این نمایشگاه از آنها با تبلیغات بیشتر استفاده بهتری کرد.
حال راهنمایان گردشگری خوب نیست
سعید کریمی، راهنمای گردشگری و عضو هیأتمدیره انجمن حرفهای راهنمایان گردشگری فارس در گفتوگو با «خبر جنوب» درباره وظایف راهنمایان گردشگری گفت: زمانی که یک تور به مسافران فروخته میشود، کار آژانس به پایان میرسد و این راهنمای گردشگری است که باید توریست را از فرودگاه بیاورد و برنامهای که آژانس برایش تعریف کرده است را صفر تا صد اجرا کند و لحظات خوشي را برای گردشگر رقم بزند و بعد او را به فرودگاه برگرداند. راهنمای گردشگری نماینده مردم کشور یا شهر برای بازدیدکنندگان است، به همین دليل خدماتشان در بازگشت گردشگر به مقصد اهمیت بسیاري دارد. وی بزرگترین مشکل راهنمایان تور در شرایط حاضر را همان مشکل صنعت گردشگری خواند و گفت: صنعت گردشگری صنعت بسیار حساسی است که به همه مسائل یک کشور واکنش نشان میدهد؛ چه مسائل اقتصادی و چه مسائل اجتماعی و سیاسی. در شرایط حاضر نیز صنعت گردشگری در رکود به سر میبرد و آسیب دیده است. به تبع آسیب و رکود صنعت گردشگری، کار راهنمایان نیز دچار آسیب شده است. در فارس بیش از 1800 راهنمای تور وجود دارد که همگی از این وضعیت رکود در گردشگری متضرر شده و آسیب دیدهاند. مشکل اصلی راهنمایان تور این است که صنعت گردشگری در ایران صنعت جدی و اولویتداری نیست و همه مسائل بر گردشگری مقدم است، در صورتیکه صنعت گردشگری توان راهاندازی صنعتهای وابسته به خود را چون رستورانداری، هتلداری و حملونقل دارد.
مسئول غرفه شرکت تعاونی مهد هنر اکسین اروند نيز که از خوزستان در نمایشگاه شرکت کرده است، گفت: بعد از دوران کرونا نمایشگاهها تعطیل و اوضاع بازار صنایعدستی راکد بود و برگزاری این نمایشگاه انگیزهای برای کار دوباره و ایجاد تحول در کارشان شده است.
عاطفه رضوی که سالهای گذشته نیز در نمایشگاه صنایعدستی شیراز شرکت کرده بود، افزود: با توجه به اینکه صنایعدستی در اولویت خرید مردم نیست، برگزاری چنین نمایشگاههایي میتواند زمینه فروش آثار هنرمندان را فراهم کند. ما از حاشیه سودمان کم کردیم تا بتوانیم صنایعدستی را به زندگی مردم وارد کنیم.
این هنرمند که در غرفه خود به عرضه حصیربافی، گبه، معرق و چرم و منبت میپرداخت، درباره کمک نمایشگاه صنایعدستی به رونق سفر در نوروز گفت: خیلیها نمیدانستند که اروند کجاست و ما به بازدیدکنندگان علاوهبر عرضه صنایعدستی، شهرمان را هم معرفی میکنیم که خود در ایجاد انگیزه برای سفر مؤثر
خواهد بود.