نگاهی به پروژه ساختمان سرکنسولگری ایران در فرانکفورت

ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در فرانکفورت از پشت یک دیوار بلند شیشه‌ای مشاهده می‌شود. این پروژه نماینده روح هیجان‌انگیز معماری ایرانی و فرهنگ کشور است.

نگاهی به پروژه ساختمان سرکنسولگری ایران در فرانکفورت

قطعه زمین به ابعاد ۴۸ در ۹۴ متر است که یک خیابان در امتداد یکی از طول‌های آن قرار دارد و دو طرف دیگر به پارکی متصل است. موقعیت زمین، خیابان و پارک، ایده اتصال خیابان و پارک از طریق محوطه کنسولگری را تداعی می‌کند. این فضای حاصل را “گالری ایران” نامیده‌ایم که در آن مردم می‌توانند آزادانه تردد کرده و با جنبه‌های مختلف فرهنگ ایرانی از طریق پوسترها، کتاب‌ها، آثار هنری و غیره ارتباط برقرار کنند. این فضا ساختمان کنسولگری را به دو بخش اصلی تقسیم می‌کند: یکی برای فعالیت‌های روزمره (مانند بخش ویزا) و دیگری برای فعالیت‌های دیپلماتیک رسمی کنسولگری. فضای فعالیت‌های روزمره ارتباط بصری-فضایی محکمی با “گالری” برقرار می‌کند و در واقع این دو را می‌توان یکی در نظر گرفت.
فضاهای اصلی کنسولگری از “گالری” با سطح شیشه‌ای مات جدا شده‌اند. فضاهای مورد نیاز این دو بخش در یک حجم سنگی سازمان‌دهی شده‌اند. این دو بخش از طریق گالری به هم متصل هستند. این موجب وحدت فرمی حجم شده است. بخش دیپلماتیک (سازمان‌دهی شده در حجم مذکور) پشت دیوار بلند شیشه‌ای پنهان است. این دیوار نمای خیابان ساختمان را تشکیل می‌دهد. دو بخش دیگر آشکار هستند. حجم سنگی به گونه‌ای طراحی شده که در طبقه همکف بخش اصلی، فضای باز ایجاد کرده است. این فضا برای مراسم ویژه استفاده خواهد شد. یک سقف شیشه‌ای شفاف سطح پارک را به بالای دیوار شیشه‌ای متصل کرده و به نرمی فضای محوطه کنسولگری را با پارک یکپارچه می‌کند. این سقف شیشه‌ای بخش اصلی را پوشش می‌دهد.
در ضلع جنوبی ساختمان، نوار پهن و کم‌عمقی از آب طراحی شده که از فضاهای داخلی و خارجی مجموعه می‌گذرد. این عنصر فضای کنسولگری را ظریف و خالص می‌کند، با انعکاس تصویر عناصر ساختمان، کیفیت فضایی هیجان‌انگیزی ایجاد کرده و کنسولگری را به بخش دیگری از پارک متصل می‌سازد. ساختمان کنسولگری یک حجم شفاف است که سبکی را بازنمایی می‌کند. این حجم از اجزای شناور مستقل و سطوح شیشه‌ای تشکیل شده که فضایی هیجان‌انگیز ایجاد کرده و مجموعه را با محیط طبیعی پیرامون یکپارچه کرده است. در عین حال، در ساخت آن از پیشرفته‌ترین فناوری‌ها استفاده شده است. در مجموع، ترکیب فناوری و هیجان فضایی، بیان مناسبی را برای ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در فرانکفورت به ارمغان آورده است.

مشخصات پروژه:
• طراح: مهندسان مشاور نقش جهان پارس معمار
• معمار مسئول: سید هادی میرمیران
• کارفرما: وزارت امور خارجه
• کاربری: دولتی (سفارت و کنسولگری)
• مساحت: ۵۴۰۰ مترمربع
• محل پروژه: آلمان، فرانکفورت
• سال: ۲۰۰۴ – ۲۰۰۱
• تصاویر: Achim Reissner، مجید اصغری