معماری کاخ چهلستون
«کاخ چهلستون» از بناهای تاریخی اصفهان است. کاخ چهل ستون که بالغ بر شصت و هفت هزار متر مربع مساحت دارد، در دوره شاه عباس یکم احداث آن آغاز شد و در وسط آن عمارتی ساخته شده بود.

کاخ چهل ستون و باغ آن حدود ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد. معماری این کاخ تلفیقی از معماری چینی، ایرانی و فرانسوی است. ایوان جلوی کاخ ۲۰ ستون دارد. به نظر میرسد به دلیل انعکاس در آب استخر جلویی به چهلستون معروف است. نظریه دیگر این است که نام چهلستون به دلیل وجود ستونهای متعدد در این کاخ است. در ادبیات ایران چهل بیشتر به عنوان نشانهای از تعدد بیان میشود. به هنگام بازدید از این کاخ ابتدا ایوانی بزرگ به طول ۳۸ متر و عرض ۱۷ متر نظر شما را جلب میکند. این ایوان در ضلع شرقی بنا است و دارای ۱۸ ستون چوبی به ارتفاع ۱۴ متر از تنه درخت چنار و کاج است که بالای هر کدام به طرز ماهرانهای تزئین شده است.
همچنین روی چهار شیر سنگی حکاکیشده زیبا، چهار ستون میانی وجود دارد. شیرهای سنگی فوارههایی هستند که آب را به داخل حوض مرمری بین چهار ستون بیرون میریزند. سقف دیدنی ایوان از چوب ساخته شده و با نقاشی و آینه کاری تزیین شده است. تالار تخت یا تالار اصلی مهمترین قسمت کاخ چهلستون اصفهان است که با نقاشیهای دیدنی و شگفتانگیز دوره صفویه، پنجرههای خاتمکاری و سقفی باشکوه تزئین شده است.
سقف این اتاق بزرگ شاید بهترین نمونه در نوع خود در ایران باشد. نقاشیهای این اثر تاریخی نمونههای کاملی از نقاشی مکتب اصفهان در قرن هفدهم و هجدهم است. به طور کلی در کاخ چهلستون علاوه بر تزئینات گل و حیوانی که روی دیوارها کار شده است، حدود هفتاد نقاشی دیواری با تکنیکهای تمپرا و رنگ روغن دیده میشود. دیوارنگارههای اولیه این کاخ به زمان شاه عباس دوم بازمیگردد و بیشتر ویژگیهای مکتب اصفهان را نشان میدهد.