روند ساختوساز در قم تحت تاثیر نهضت ملی مسکن
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم گفت: اگر تعداد ساختوساز در پروژههای مسکن ملی به ویژه ۵۶۰ هکتاری را از آمار صدور پروانه خارج کنیم، روند ساختوساز در شهر قم طی دو سال اخیر منفی بود.

مجید متینفر در قم اظهار کرد: وضعیت ساختوساز در سال گذشته تحت تأثیر عوامل کلان اقتصادی و سیاسی قرار داشت که خارج از حیطه وظایف شهرداری است.
وی با اشاره به تأثیر «نهضت ملی مسکن» بر آمارهای ساختوساز افزود: در سه سال اخیر، جهش مسکن موجب خروج روند ساختوساز از حالت عادی شد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم گفت: مقایسه آمار سال ۱۴۰۲ با ۱۴۰۱ و ۱۴۰۳ با ۱۴۰۲ و در صورت لحاظ کردن پروژههای جهش مسکن، روند صعودی را در تعداد پروانهها و مساحت زیربنا نشان میدهد.
متینفر عنوان کرد: الحاق ۵۶۰ هکتار جدید به محدوده شهر و صدور پروانه برای ۳۰ هزار ملک در قالب ۱۵۰۰ بلوک ساختمانی، به افزایش آمارهای ساختوساز در سال ۱۴۰۳ کمک کرد، اما اگر پروژههای جهش مسکن را از محاسبات خارج کنیم، تعداد پروانههای ساختمانی در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ کاهشی بوده و در بخش مساحت اعیان با برابری همراه شده است.
چالشهای اقتصادی و تأثیر آن بر ساختوساز
وی با اشاره به چالشهای اقتصادی فعالان این حوزه گفت: برای بسیاری از مالکان، ساختوساز به دلیل قیمت بالای زمین در قم توجیه اقتصادی ندارد و محاسبات نشان میدهد در بعضی موارد سرمایهگذاری در سایر بخشها برای سازندگان به صرفهتر از ساختوساز است.
تأثیر طرحهای تفصیلی و سیاستهای سختگیرانه
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم به تأثیر طرحهای تفصیلی جدید بر روند ساختوساز پرداخت و اضافه کرد: در بعضی مناطق، نگاه سختگیرانهتر کمیسیون ماده ۵ و کاهش سطح اشغال و تعداد طبقات مجاز، موجب انصراف برخی مالکان از ساختوساز شده است.
رونق ساختوساز در بافتهای فرسوده
متینفر با اشاره به موفقیت سیاستهای تشویقی در بافتهای فرسوده گفت: سیاستهایی همچون افزایش طبقات مجاز یا تسهیلات پارکینگ در سال ۱۴۰۳ موجب افزایش پروانههای ساخت در بافتهای فرسوده شد، این رویکرد باید گسترش پیدا کند تا شاهد رونق بیشتر در این مناطق باشیم.
وی تأکید کرد: شهرداری قم ضمن رعایت ضوابط شهرسازی، به دنبال ایجاد تعادل بین توسعه شهری و حفظ منافع اقتصادی سازندگان است تا بتواند به رشد پایدار در بخش ساختوساز دست پیدا کند.