مارینا تبسم،معمار بنگلادشی و برنده جایزه معماری آقاخان و طراحی پاویون سر پنتین سال 2025 در لندن
بیست و هشتم ماه ژانویه سال ۲۰۲۵ میلادی، اولین عکسها از پاویون سرپنتین ۲۰۲۵ واقع در باغهای کنزینگتون لندن و طراحی شده توسط مارينا تبسم ، معمار بنگلادشی منتشر شد!
درباره پاویون سرپنتین که امسال، بیست و پنجمین سالگرد خود را جشن میگیرد، بد نیست بدانید این پاویونها که در فهرست پربازدیدکنندهترین نمایشگاههای معماری جهان قرار دارند (با بیش از ۱/۲ میلیون بازدیدکننده در سال)، هر سال از معمارانی که پیش از این در بریتانیا فعالیت حرفهای نداشته اند، دعوت میکند تا سازهای موقت برای استفاده عموم را در باغ کنزینگتون هایدپارک شهر لندن طراحی کنند (برپایی به مدت سه ماه).
اما پاویون امسال که “یک کپسول در زمان” نام دارد و مشتکل از یک سازه چوبی سبک وزن میباشد.
مارینا تبسم در توضیحات پیرامون تفکر طراحی این پاویون، بر رابطه میان زمان و معماری اشاره میکند؛ رابطه میان دوام و ناپایداری! تمرکز بر این موضوع که معماری، آرزوی زنده ماندن فراتر از زمان خود را دارد.
این طرح همچنین به زندگی مردم در دلتای بنگال اشاره دارد؛ جایی که آب جاری از کوههای هیمالیا اغلب مردم را مجبور میکند تا خانههای خود را در فصول مختلف سال تغییر دهند. او میگوید:
“در دلتای بنگال، معماری زودگذر است چرا که محل سکونت مردم با تغییر مسیر رودخانهها تغییر میکند. “معماری به خاطرات فضاهای زندگی می شود که از طریق داستان ها ادامه می یابد.”
پاویون “یک کپسول در زمان” از چهار ماژول قوسی شکل با ساختار چوبی متشکل از پانلهای شفاف تشکیل شده است که از یکدیگر جدا خواهند بود و حیاطی را با یک درخت در مرکز خود، قاب میکنند. البته یکی از بخشهای این پاویون متحرک خواهد بود تا فضا را دستخوش تغییر نماید!
مارینا تبسم در این باره میگوید:
“این کپسول به ایجاد یک بازی با نور میپردازد که یادآور شامییانا در یک عروسی بنگالی است (چادرهای بومی که توسط مردم بنگلادش برای برگزاری مهمانیها در عروسیها و جشنها استفاده میشود)!”
درباره مارینا تبسم، برنده جایزه معماری آقاخان در سال ۲۰۱۶ میلادی برای طراحی مسجد بیتالروف در شهر داکا ، بنگلادش و استاد مدعو در دانشگاه BRAC بنگلادش (از سال ۲۰۰۵) بد نیست بدانید او در سال ۲۰۲۴، در فهرست سالانه ۱۰۰ نفر از تاثیرگذارترین چهرههای جهان به انتخاب مجله آمریکایی تایم حضور داشت.
همچنین در سال ۲۰۲۲ نیز به عنوان اولین معمار از جنوب آسیا ، جایزه یک عمر دستاورد سه سالهی لیسبون را از آن خود کرد!