چرا این شهر آبی است؟
جودپور هندوستان به شهر آبی ملقب است اما هیچ توضیح قطعی برای چگونگی و چرایی پیدایش رنگ آبی این شهر وجود ندارد.
منطقه قدیمی شهر جودپور هند در نزدیکی قلعه مهرانگر دارای ساختمانهایی است که عمدتاً با آبی رنگآمیزی شده است. افسانهها حاکی از آن است که رنگ آبی با الهه هندی به نام شیوا مرتبط است که در زمان سامودرا مانتان برای نجات سیاره، سم شرورانهای به نام هالاهالا را میبلعید. این زهر بدن او را کبود کرد و از آن زمان پیروانش آن را رنگی مقدس میدانستند. به همین دلیل، بسیاری از پیروان او که در منطقه مستقر بودند، خانههای خود را با رنگهای آبی پوشاندند.
موقعیت اجتماعی
اعتقاد دیگر این است که رنگ آبی تعیینکننده موقعیت اجتماعی است. این داستان به قرنها قبل برمیگردد، زمانی که نظام کاست هندو مبنایی برای تعیین موقعیت اجتماعی در نظر گرفته میشد. بر اساس افسانههای محلی، جامعه برهمن (کاهنان هند) خانههای خود را به رنگ آبی رنگ کردند تا خود را از جوامع طبقه پایین متمایز کنند و از آن زمان، آبی با برهمنها پیوند خورده است.
دور نگه داشتن موریانهها
عدهای معتقد هستند رنگ آبی به جلوگیری از حمله موریانهها به ساختمانهای تاریخی شهر کمک میکند از این رو اهالی خانههای خود را با رنگ آبی، رنگآمیزی کردند تا اموال خود را از این آفات ناخوشایند در امان نگه دارند. این رنگ مخلوطی از سولفات مس و سنگ آهک است که نهتنها حشرات را دفع میکند، بلکه اثری تسکیندهنده و آرامبخش نیز دارد. ساکنانی که از این نظریه حمایت میکنند به شدت با این باور مخالف هستند که آبی با برهمنها مرتبط است.
خنک نگه داشتن خانهها
برخی از مردم محلی نیز بر این باورند که رنگ آبی منعکسکننده اشعههای خورشید است، بنابراین رنگآمیزی به این روش، خانه آنها را در ماههای گرم خنک نگه میدارد.