پربازدیدترین برجهای جهان
پربازدیدترین برجهای جهان بر اساس بازدیدکنندگان سالانه، برج خلیفه (۱۷ میلیون)، برج ایفل (۷ میلیون)، برج کج پیزا (۵ میلیون) و ساختمان امپایر استیت (۴ میلیون) هستند.

در طول تاریخ، افراد مشتاق آسمان، برجهایی در سراسر جهان ساختهاند که با ارتفاع چشمگیر خود برای اهداف مختلف، بسیار جلبتوجه کردهاند؛ به این ترتیب برجهایی با ارتفاعی به مراتب بلندتر از بیشتر ساختمانهای شهری، برای دههها زینتبخش افق شهرها بودهاند. این برجها گاه برای دفاع ساخته و گاهی بهعنوان برجهای دیدهبانی، رادیویی یا فانوس دریایی طراحی شدهاند.
امروزه، برجها سازههایی هستند که در دنیای معماری معاصر، از نظر هنری و عملی معانی بسیاری دارند، بهعنوان آینههای زمان خود عمل و فرهنگ، سبک معماری و قابلیتهای مهندسی دوران خود را منعکس میکنند. این سازهها، تاریخ و روح مناطقی را مجسم میکنند که در آن ساخته شدهاند و با ارتفاع چشمگیر خود بهطور برجستهای در نیمرخ شهر قرار گرفتهاند. بسیاری از این برجها در دنیای امروز به دلایلی همچون اهمیت تاریخی، مهارتهای معماری و مهندسی یا سازماندهی بعضی از رویدادها، سالانه توسط هزاران بازدیدکننده مورد بازدید قرار میگیرند، با شهرهایی که در آنها واقع شدهاند، هویت پیدا میکنند و تجربهای بینظیر را برای گردشگرانی از نقاط مختلف جهان فراهم میکنند. پربازدیدترین برجهای جهان با این ویژگیها به شرح زیر هستند:
برج خلیفه
برج خلیفه دبی، بلندترین آسمانخراش جهان با ارتفاع ۸۲۸ متر و ۱۶۳ طبقه، سالانه میزبان حدود ۱۷ میلیون بازدیدکننده است و یکی از نمادهای برجسته دبی محسوب میشود. طراحی این برج از گل هایمنوکالیس با پلان Y شکل سهبازویی الهامگرفته است که علاوه بر زیباییشناسی، پایداری سازه را در برابر بادهای شدید بیابانی تضمین میکند. برج شامل دفاتر اداری، فضای خردهفروشی، واحدهای مسکونی و هتل آرمانی است و سه سکوی مشاهده عمومی در طبقات ۱۲۴، ۱۲۵ و ۱۴۸ دارد. بلندترین سکوی مشاهده فضای باز جهان این برج در ارتفاع ۵۵۵ متری از زمین قرار گرفته است.
سازه برج از بتن مسلح و روکش شیشهای ساخته شده و روی فونداسیونی گسترده با ۱۹۲ شمع بتنی عمیق استوار است. این برج با استفاده از ۲۰۰ هزار متر مکعب بتن، ۱۰۳ هزار تن فولاد و ۴ هزار تن آلومینیوم ساخته شده است. هسته مرکزی بتن مسلح و ستونهای سازهای هر یک از سه بال برج را پشتیبانی میکنند و نمای بیرونی آن با ۶۶۰۰ پنل شیشهای برای کاهش فشار باد طراحی شده و اطراف برج مزین به فضای سبز، آبنماها و بلوارهای عابر پیاده است.
برج ایفل
برج ایفل، یکی از نمادهای شاخص پاریس و مهندسی مدرن، با ارتفاع ۳۳۰ متر، در نمایشگاه جهانی ۱۸۸۹ به مناسبت صدمین سالگرد انقلاب فرانسه ساخته شد. این برج که توسط گوستاو ایفل طراحی و در مدت ۲ سال و ۲ ماه و ۵ روز ساخته شد، از ۱۸ هزار و ۳۸ قطعه آهن فرفورژه تشکیل شده و با طراحی شبکهای و مدولار، سبک و مستحکم است. برج ایفل سه سکوی اصلی دارد که سکوی اول در ارتفاع ۵۷ متری قرار دارد و رستوران و گالریهای تعاملی را در خود جای داده است، سکوی دوم در ارتفاع ۱۱۵ متری قرار دارد و میزبان رستورانهای معروفی از جمله «ژول ورن» است و سکوی سوم در ارتفاع ۲۷۶ متر، با عرشه رصد پانوراما دید پانورامای پاریس را فراهم میکند.
این سازه که در ابتدا با انتقادات هنرمندان مواجه، اما بهسرعت به نمادی جهانی تبدیل شد، به دلیل طراحی مهندسی پیشرفته، مقاومت بالا در برابر باد و قابلیت نوسان آرام، یکی از شاهکارهای معماری و مهندسی جهان محسوب میشود و سالانه حدود هفت میلیون گردشگر از آن بازدید میکنند.
برج کج پیزا
برج ناقوس کلیسای جامع پیزا در ایتالیا با ۵۶.۷۰ متر ارتفاع، یکی از معروفترین نمادهای معماری قرون وسطی و از محبوبترین جاذبههای گردشگری با حدود پنج میلیون بازدیدکننده سالانه است. این برج دایرهایشکل از سنگ مرمر سفید به سبک رومانسک ساخته شده و هشت طبقه دارد. طبقه پایین این برج دارای ۱۵ طاق مرمری، شش طبقه بعدی هر کدام دارای ۳۰ طاق و اتاق ناقوس بالایی آن دارای ۱۶ طاق است. داخل برج دو راه پله مارپیچ وجود دارد که یکی ۲۹۴ پله و دیگری برای جبران کجی آن دو پله بیشتر دارد.
ساخت برج در سال ۱۱۷۳ آغاز شد و پس از تکمیل طبقه سوم در سال ۱۱۷۸، بهدلیل ناپایداری پایههای ساختهشده روی خاک رسی و شن و ماسه، برج شروع به کج شدن کرد. این کجی موجب توقف ساختوساز آن به مدت نزدیک به یک قرن شد، اما پس از این وقفه طولانی، ساخت برج در سال ۱۲۷۲ ادامه پیدا کرد و معمارانی همچون جووانی دیسیمونه و بونانو پیزانو طبقات بالاتر را به آن اضافه کردند، اما کجی برج بیشتر شد. ساخت نهایی برج در سال ۱۳۷۲ با تکمیل اتاق ناقوس به پایان رسید.
در دهه ۱۹۲۰ تلاشهایی برای تقویت پایهها با تزریق سیمان انجام شد و در سال ۱۹۸۷ برج کج پیزا بهعنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۱، یک پروژه مرمتی اساسی با استفاده از کابلهای فولادی، وزنههای سربی و تزریق خاک برای تثبیت پایهها اجرا شد که این اقدام با کاهش کجی برج به میزان ۴۴ سانتیمتر و جلوگیری از فروپاشی آن همراه بود. اقدامات انجامگرفته برج را پایدار نگه داشت و حتی محبوبیت آن را افزایش داد. امروزه برج کج پیزا نمادی از مهارت و نبوغ مهندسی قرون وسطی است و بازدیدکنندگان میتوانند از بالای آن چشمانداز زیبایی از شهر پیزا و منطقه توسکانی را مشاهده کنند.
ساختمان امپایر استیت
ساختمان امپایر استیت، آسمانخراشی ۱۰۲ طبقه در منهتن نیویورک، نماد باشکوه سبک آرت دکو و تاریخچه صنعتی و سرمایهداری آمریکاست که سالانه حدود ۴ میلیون گردشگر از آن بازدید میکنند. ساخت این برج از هفدهم مارس ۱۹۳۰ آغاز و در مدت رکورددار یک سال و ۴۵ روز، با ساخت روزانه ۴.۵ طبقه در روز به پایان رسید. امپایر استیت در یازدهم مارس ۱۹۳۱ افتتاح شد.
این برج که با نمایی از سنگ آهک، گرانیت، آلومینیوم و فولاد ضد زنگ، خطوط عمودی، لایههای هرمی و جزئیات فلزی، یکی از شاخصترین نمونههای آرت دکو به شمار میرود، با ارتفاع ۴۴۳.۲ متر (شامل آنتن) به مدت حدود ۴۰ سال بلندترین ساختمان جهان بود. این سازه از اسکلت فولادی انعطافپذیر برخوردار است که در برابر بارهای باد مقاومت میکند. پایههای امپایر استیت تا عمق ۵۵ متر در زمین حفر شدهاند و دیوارهای آن بار سازهای را تحمل نمیکنند، بنابراین فضاهای داخلی بهصورت منعطف توزیع شدهاند.
طبقات پایین این برج شامل فضاهای خردهفروشی، لابی اصلی و دفاتر اداری است، طبقات میانی به دفاتر اجارهای اختصاص دارد و طبقات ۸۶ و ۱۰۲ به عرشههای مشاهده باز و شیشهای برای بازدید عموم تبدیل شدهاند. لابی باشکوه امپایر استیت با نقوش آسمانی، نمادی از عظمت و ثروت دوران خود است. این ساختمان فراتر از ابعاد فیزیکیاش، نمادی از پیشرفت و پتانسیل رشد آمریکا و روحیه آمریکایی است و از زمان افتتاح تاکنون یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری نیویورک و جهان باقی مانده است.