چشم‌اندازی از شهرهای آرمانی آینده

میلیاردرهای جهان با سرمایه‌گذاری‌های کلان، در حال تحقق رویاهای خود در ساخت شهرهای آرمانی و نوآورانه در زمین و فضا هستند که ممکن است آینده شهرسازی و زندگی بشر را متحول کنند.

چشم‌اندازی از شهرهای آرمانی آینده

 بسیاری از میلیاردرهای جهان در حال تحقق بخشیدن به ایده‌های خلاقانه و جاه‌طلبانه خود هستند و با استفاده از ثروت هنگفت خود، شهرهای آرمانی را در سراسر کره زمین و حتی فراتر از آن ایجاد می‌کنند. در ادامه، به هفت شهر خیره‌کننده آینده که توسط میلیاردرهای امروزی در حال شکل‌گیری است، از سکونتگاه‌های مریخی ایلان ماسک گرفته تا شهر بزرگ صحرایی محمد بن سلمان، اشاره می‌شود.

اسنیل‌بروک | ایلان ماسک

ایلان ماسک علاوه‌بر کارآفرینی و مالکیت X (توئیتر سابق)، مشغول توسعه شهر اختصاصی اسنیل‌بروک برای کارکنان اسپیس ایکس و شرکت بورینگ است. این شهر در نزدیکی آستین تگزاس واقع شده است؛ جایی که شرکت خودروسازی تسلا از سال ۲۰۲۱ در آن قرار دارد. گزارش‌ها حاکی از آن است که ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، بین ۳۵۰۰ تا ۶۰۰۰ هکتار زمین را برای این پروژه بلندپروازانه خریداری کرده و ساخت کارخانه‌ها و تأسیساتی را که از فعالیت‌های اسپیس ایکس و بورینگ پشتیبانی می‌کنند، آغاز کرده است.

اسنیل‌بروک در ۵۶ کیلومتری خارج از آستین واقع شده و در حال حاضر شامل تعدادی خانه پیش‌ساخته و یک منطقه تفریحی در فضای باز است. ماسک به‌تازگی از طرح‌هایی برای پروژه خود رونمایی کرده است که نشان می‌دهند اسنیل‌بروک دارای ۱۱۰ خانه مستقل مقرون‌به‌صرفه و یک مدرسه مونته‌سوری خواهد بود. گزارش شده است که هزینه خانه‌ها فقط ۸۰۰ دلار در ماه است، در حالی که میانگین اجاره ماهانه در آستین ۱۹۹۵ دلار است. کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که اسنیل‌بروک می‌تواند در چند دهه آینده به یک شهر آرمانی پررونق تبدیل شود و تجسمی از دیدگاه‌های آینده‌نگرانه ماسک باشد.

چشم‌انداز شهرهای آرمانی آینده

سکونتگاه مریخی | ایلان ماسک

بلندپروازی‌های ماسک فراتر از اسنیل‌بروک است و قصد دارد تا سال ۲۰۵۰ یک سکونتگاه خودکفا برای یک میلیون نفر در مریخ ایجاد کند. اسپیس ایکس متعهد به ایجاد زندگی چند سیاره‌ای است و ماسک می‌خواهد از فضاپیمای استارشیپ این شرکت برای انتقال مسافران به سیاره سرخ در طول هم‌ترازی‌های مطلوب زمین و مریخ استفاده کند که هر ۲۶ ماه یک بار رخ می‌دهد.

ماسک اعتراف کرده است که زندگی برای ساکنان اولیه مریخ سخت و خطرناک خواهد بود و حتی برخی از ساکنان ممکن است بمیرند، اما همچنان امیدوار است که جذابیت ماجراجویی، کاوشگران شجاع را ترغیب به پذیرش این خطر کند.

واقعیت این است که اجرای این پروژه فوق‌العاده گران خواهد بود، اما ماسک آینده‌ای را پیش‌بینی کرده است که در آن سفر به مریخ بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود و کمتر از ۲۰۰ هزار دلار برای هر بلیت هزینه خواهد داشت. منتقدان نگرانی‌های بسیاری از امکان‌سنجی این پروژه گرفته تا تأثیرات زیست‌محیطی بالقوه آن و استعمار مریخ مطرح کرده‌اند.

چشم‌انداز شهرهای آرمانی آینده

سکونتگاه‌های اونیل | جف بزوس

ایلان ماسک تنها میلیاردر با آرزوهای داشتن یک شهر در فضا نیست؛ جف بزوس در یک سخنرانی در سال ۲۰۱۹، در شرکت اکتشافات فضایی خود، بلو اوریجین، از جاه‌طلبی‌های بزرگ برای ساخت سکونتگاه‌های شناور در فضا خبر داد. بزوس جزئیات طرح‌های آینده‌نگرانه‌ای را برای سکونتگاه‌های اونیل، با الهام از پیشنهاد استوانه‌های گردان فیزیکدان جرارد اونیل در سال ۱۹۷۶، ارائه کرد. این استوانه‌های گردان که برای تکرار گرانش زمین طراحی شده‌اند، می‌توانند دور زمین بچرخند و تا یک تریلیون نفر را در خود جای دهند. بزوس این سکونتگاه‌ها را بهشتی ایده‌آل توصیف می‌کند و تصویری آرمانی از آب‌وهوایی بدون طوفان و زلزله را ارائه می‌دهد.

این سکونتگاه‌های پیشرفته شامل زیستگاه‌های متنوعی با حمل‎‌ونقل پرسرعت، مناطق کشاورزی، فضاهای تفریحی و حتی پارک‌های ملی خواهد بود. بزوس همچنین پیشنهاد کرده است که این سکونتگاه‌ها دارای سطوح گرانشی انعطاف‌پذیر باشند؛ با مناطقی با گرانش صفر برای اهداف تفریحی که ساکنان را قادر می‌سازد با بال‌های خود پرواز کنند.

چشم‌انداز شهرهای آرمانی آینده

تلوسا | مارک لور

مارک لور، مدیر اجرایی سابق والمارت، برنامه‌هایی رویایی برای ایجاد یک شهر پایدار در صحرای آمریکا دارد. به گفته لور، شهر آرمانی تلوسا ترکیبی برنده از پاکیزگی توکیو، تنوع نیویورک و خدمات اجتماعی استکهلم خواهد بود. تلوسا در زمینی به مساحت ۱۵۰ هزار هکتار ساخته می‌شود و پس از پایان، پنج میلیون نفر را در خود جای خواهد داد. مکان‌های احتمالی برای ساخت این شهر در دست بررسی است و ایالت‌هایی همچون نوادا، یوتا، تگزاس و آریزونا از جمله گزینه‌های احتمالی هستند. این شهر به‌صورت یک «شهر ۱۵ دقیقه‌ای» طراحی شده است، به‌طوری که ساکنان می‌توانند به محل کار، مدرسه و امکانات رفاهی در فاصله کمی از خانه‌های خود دسترسی داشته باشند.

پروژه تلوسا معماری سازگار با محیط زیست، تولید انرژی پایدار و یک سیستم مقاوم در برابر خشکسالی را وعده می‌دهد. تخمین زده می‌شود که این شهر بتواند طی چهار دهه آینده به جمعیت هدف خود یعنی پنج میلیون نفر برسد. فاز اولیه ساخت‌وساز که ۵۰ هزار نفر را در مساحت ۱۵۰۰ هکتار اسکان می‌دهد، حدود ۲۵ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و کل هزینه پروژه حدود ۴۰۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. گفته می‌شود که بودجه این پروژه از منابع مختلفی از جمله سرمایه‌گذاران خصوصی، خیران، کمک‌های مالی فدرال و ایالتی و یارانه‌های توسعه اقتصادی تأمین خواهد شد.

اگر توسعه طبق برنامه پیش برود، تلوسا می‌تواند در سال ۲۰۳۰ از نخستین ساکنان خوش‌شانس خود استقبال کند. هدف لور از ساخت تلوسا، ایجاد یک مدل اجتماعی جدید بر اساس اصول برابری است. در این سیستم، تمام زمین‌های شهر متعلق به یک بنیاد تحت مدیریت ساکنان است و با افزایش ارزش زمین، بنیاد می‌تواند قطعات و اجاره‌نامه‌ها را بفروشد و از این پول برای تأمین بودجه موقوفه شهر استفاده کند.

چشم‌انداز شهرهای آرمانی آینده

سی‌استیدینگ | پیتر تیل

پیتر تیل، میلیاردر حوزه فناوری، سرمایه‌گذار و بنیانگذار مؤسسه سی‌استیدینگ است که در سال ۲۰۰۸ تأسیس شد. این سازمان غیرانتفاعی از توسعه شهرهای شناور در اقیانوس حمایت می‌کند. این جوامع دریایی پیشگام، به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که از نظر زیست‌محیطی احیاکننده باشند و به ساکنان خود درجه‌ای از خودمختاری سیاسی ارائه دهند.

هدف این مؤسسه، ساخت جوامع دریایی شناور نیست، بلکه حمایت و توانمندسازی دیگران برای انجام چنین اقداماتی است، به‌عنوان مثال، مؤسسه سی‌استیدینگ از آرکتاید، یک شرکت دوستدار محیط زیست مستقر در فلوریدا که متعهد به ساخت مسکن مقرون‌به‌صرفه در دریاها است، حمایت می‌کند. هدف آرکتاید، ایجاد زیرساخت‌های دریایی پایدار است که نیازهای اساسی بشر را برآورده کند و در عین حال موجب شکوفایی زندگی اقیانوسی شود. این شرکت در حال حاضر بر طرح‌های نوآورانه با تمرکز بر ایمنی و مقرون‌به‌صرفه بودن برای افراد و مشاغلی کار می‌کند که قصد نقل مکان به دریاها را دارند.

چشم‌انداز شهرهای آرمانی آینده

نئوم | محمد بن سلمان

نئوم که از دل داستان‌های علمی‌تخیلی بیرون آمده، یک توسعه شهری مسحورکننده است که در صحرای عربستان سعودی در حال شکل‌گیری است. این ابرپروژه که سال ۲۰۱۷ معرفی شد و انتظار می‌رود ۱.۵ تریلیون دلار هزینه داشته باشد، به‌طور تقریبی به اندازه بلژیک مساحت دارد و از تعدادی منطقه آینده‌نگر از جمله لاین، یک ابرشهر خطی آینه‌ای با جمعیت پیش‌بینی‌شده ۹ میلیون نفر تشکیل شده است. نئوم شامل ۱۰ منطقه خواهد بود که مساحتی باورنکردنی بالغ‌بر ۲۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع را در استان تبوک در شمال غربی عربستان سعودی پوشش می‌دهد.

مناطق پیشنهادی نئوم شامل یک منطقه ساحلی جزیره‌ای، پیست اسکی کوهستانی، شهر بندری صنعتی شناور، یک آسمان‌خراش لوکس وارونه و لاین است که بلندپروازانه‌ترین و البته گران‌ترین بخش پروژه به‌شمار می‌رود. اگرچه ساخت‌وساز در این محل در حال انجام است، اما اهداف طرح‌های لاین به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است.