میلگرد نرمال چه فرقی با میلگرد استاندارد دارد؟
احتمالا شما هم تا کنون نام میلگرد نرمال را شنیده باشید و برای شما سوال شده است که میلگرد نرمال چیست؟ چه کاربردی دارد و تفاوت میلگرد نرمال با میلگرد استاندارد در چه مواردی است؟ میلگرد نرمال به میلگردی گفته می شود که طول آن در مقایسه با انواع میلگردها کمتر است و برای موارد خاصی از این نوع میلگردها استفاده می شود؛ اما با توجه به اهمیت و کاربرد میلگرد نرمال در بخش های مختلف سازه، در ادامه به بررسی کامل ویژگی ها، موارد مصرف و مواردی از این قبیل می پردازیم.
میلگرد نرمال چیست؟
میلگرد نرمال، نوعی میلگرد با طول کمتر از ۱۲ متر است که در صنعت ساختمان کاربردهای ویژه ای دارد. در حالی که طول استاندارد میلگردها ۱۲ متر است، میلگردهای نرمال در بازه ۳٫۲ تا ۱۱٫۸ متر تولید میشوند. در بسیاری از پروژه های ساختمانی، به میلگردهایی با طول کمتر از ۱۲ متر نیاز است، اما برش میلگردهای استاندارد به اندازه های کوتاه، اقتصادی و مقرون به صرفه نمی باشد، در این شرایط، میلگردهای نرمال به عنوان راه حلی ایده آل و مقرون به صرفه پیشنهاد میشوند.
مزایای استفاده از میلگرد نرمال
• کاهش ضایعات: استفاده از میلگردهای نرمال با طول دقیق مورد نیاز، ضایعات را به حداقل میرساند و از هدر رفتن مصالح و هزینه ها جلوگیری میکند.
• صرفهجویی در زمان: برش میلگردهای استاندارد به اندازههای کوتاهتر، زمانبر و پرزحمت است. استفاده از میلگردهای نرمال با طول مناسب، به این فرآیند سرعت می¬دهد و در زمان صرفهجویی قابلتوجهی می شود.
• افزایش ایمنی: برش میلگردهای استاندارد میتواند به ضعیف شدن و افت کیفیت آنها منجر شود، اما استفاده از میلگردهای نرمال با طول دقیق، ایمنی سازه را افزایش داده و از بروز خطرات احتمالی جلوگیری میکند.
• کاهش هزینهها: استفاده از میلگردهای نرمال به دلیل کاهش ضایعات، صرفه جویی در زمان و افزایش ایمنی، به کاهش هزینه های نهایی پروژه کمک میکند.
میلگرد نرمال چگونه تولید می شود؟
روند تولید میلگرد نرمال در کارخانههای مختلف تولید مقاطع فولادی، تفاوت چندانی با دیگر میلگردها ندارد. در این فرآیند، فولاد مذاب طی مراحل مختلفی از جمله نورد گرم، سرد شدن و برش، به میلگرد تبدیل میشود. اما در برخی موارد، به دلیل خطای جزئی در دستگاه ها، طول میلگرد نهایی از استاندارد تعریف شده منحرف می شود. این انحراف، که به عنوان مثال می تواند برش میلگرد به جای ۱۲ متر، به طول ۱۱٫۵ متر باشد، مانع از استفاده این میلگردها جهت برخی کاربردها می شود.
بنابراین به جای ذوب مجدد و صرف هزینه زیاد برای تولید دوباره، کارخانه های تولید کننده می توانند از این میلگردها با طول غیر استاندارد، به عنوان تولید میلگرد نرمال استفاده کنند. در این روش، میلگردهای غیر استاندارد به طول کوتاه تر برش خورده و در دسته میلگرد نرمال قرار میگیرند.
تفاوت میلگرد نرمال با دیگر میلگردها
اصلیترین تفاوت میلگرد نرمال با دیگر میلگردها، طول آن است. این محصول در مقایسه با انواع میلگردها، دارای طول کمتری است و همین امر سبب شده تا کاربردهای آن نیز متمایز شود. همچنین میلگرد نرمال در سایزهای مختلف تولید میشود و هر سایز، کاربرد خاص خود را دارد. به عنوان مثال در مواردی از میلگرد۱۰ یا میلگرد ۱۲ جهت اجرای خاموت و از سایزهای بزرگتر نیز جهت ساخت بولت و تیرچه استفاده میشود.
علاوه براین استانداردهای میلگرد نرمال در ایران، مطابق با سه گریدA2، A3 و A4 تعریف میشود. هر کدام از این آنالیزها، دارای ویژگیهای مکانیکی و کاربردهای خاص خود هستند.
به عنوان مثال گرید A2 و A3 از قابلیت انعطافپذیری بالایی برخوردار است و به دلیل خمپذیری آسان، مقاومت کششی بالا و قیمت مناسب برای خاموتزنی و شکلدهی مناسب است و کاربرد بیشتری در ایران دارد تا حدی که در اکثر پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. گرید A4 نیز از مقاومت و انعطافپذیری بالایی برخوردار است و در موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد میلگرد نرمال
این نوع میلگرد، با توجه به ویژگی¬های منحصر به فرد خود، در صنایع مختلف، بهویژه صنعت ساختمانسازی، نقشی حیاتی ایفا میکند. در ادامه، به برخی از کاربردهای مهم میلگرد نرمال در صنایع مختلف میپردازیم:
• میلگرد نرمال، به دلیل انعطافپذیری و شکلپذیری بالا، وسیله ای ایده آل برای ساخت انواع فنر محسوب میشود. از میلگرد نرمال میتوان به عنوان میلگرد حرارتی در سازه های بتنی استفاده کرد.
• میلگرد نرمال در بتنریزی کف سازههای مختلف مانند ساختمانها، سوله و پلها به کار میرود. این امر، نقش مهمی در تقویت و افزایش مقاومت کف سازههای مختلف ایفا میکند و استحکام کف سازه را به طور قابلتوجهی افزایش می دهد.
• میلگرد نرمال به طور گسترده در فرآیند تیرچهزنی و خاموتزنی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
• از میلگرد نرمال میتوان برای تقویت فونداسیون و افزایش مقاومت بتن در برابر نیروهای فشاری و کششی استفاده کرد.
• یکی از مهمترین کاربردهای میلگرد نرمال، استفاده از آن در ساخت تیرچه، خرپا و تیرچه لوک است. در این نوع سازهها، به دلیل نوع طراحی و نیاز به میلگردهای کوتاهتر از سایز استاندارد، از میلگرد نرمال به عنوان گزینه مقرونبهصرفه و ایدهآل، استفاده می شود.
• با توجه به اینکه میلگرد نرمال قیمت مناسب و کارایی قابل قبولی دارد، به همین دلیل کاربرد آن در صنایع گوناگون بیشتر است و بسیاری از کارفرماها در ساخت و سازهای گوناگون این میلگرد را جایگزین میلگردهای استاندارد و معمولی می کنند.
ویژگی انواع میلگرد نرمال
طول میلگرد نرمال، برخلاف میلگردهای استاندارد که ۱۲ متر هستند، بین ۳٫۲ تا ۱۱٫۸ متر متغیر است. این ویژگی، میلگرد نرمال را برای مصارفی که به طول های کوتاهتر نیاز دارند، به گزینه مناسبی تبدیل کرده است. همچنین سایز میلگرد نرمال، مانند میلگرد آجدار معمولی، با سایز استاندارد بین ۵٫۵ الی ۴۰ میلی متر تولید میشود. تنوع سایز این نوع میلگرد، امکان استفاده از آن را در طیف وسیعی از پروژه ها امکان پذیر میکند.
مشخصات مکانیکی میلگرد نرمال
همانطور که اشاره شد، میلگرد نرمال در گریدهای مختلف، از جمله A2 (مارپیچ)، A3 (جناغی) و A4 (مرکب) تولید میشوند و هر کدام از آنها برای مصارف خاصی مناسب هستند که در ادامه به بررسی مشخصات فنی میلگرد نرمال در گریدهای مختلف می پردازیم.
قیمت میلگرد نرمال چقدر است؟
قیمت میلگرد نرمال نیز همچون قیمت میلگرد استاندارد و دیگر مقاطع فولادی متناسب با عوامل متعددی از جمله قیمت دلار و نوسانات نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، نرخ تورم و… تغییر می کند؛ همچنین طول شاخههای میلگرد نیز در وزن و قیمت آن تاثیر دارد و میلگردهای بلندتر، وزن بیشتری دارند و به طبع قیمت آن ها نیز بیشتر است.