سیراب شدن باغ‌های قصردشت با پساب تصفیه‌خانه‌ها

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز از احداث تصفیه‌خانه‌های محلی به‌عنوان یک رویکرد نوین خبر داد و گفت: شهرداری شیراز در حال حاضر بزرگترین تصفیه‌خانه محلی کشور با ظرفیت ۸ هزار و ۶۰۰ مترمکعب در شبانه‌روز بلوار چمران جنوبی بااعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان در دست احداث دارد.

سیراب شدن باغ‌های قصردشت با پساب تصفیه‌خانه‌ها

«طلوع» خدیجه غضنفری، علی کاظمی نژاد با اشاره به اقدامات شهرداری شیراز در حوزه منابع آب و حفاظت از محیط زیست در گفتگو اختصاصی با خبرنگار روزنامه طلوع گفت: بحث آب جدا از حوزه محیط زیست بسیار پراهمیت است.

وی نقش اداره مهندسی آب شهرداری شیراز را تأمین منابع آب موردنیاز درزمینهٔ حفاظت از حفظ فضاهای سبز شهری و حمایت از باغات ارزشمند قصردشت به‌عنوان میراث ارزشمند از گذشتگان به‌عنوان سرلوحه کار و یکی از مأموریت‌های مهم دانست.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز اضافه کرد: فعالیت‌های زیادی در این حوزه تعریف‌شده تا بتوانیم حفاظت از منابع آب را داشته باشیم.
 
یکی از رسالت‌های شهرداری را تأمین سرانه مناسب و استاندارد فضای سبز شهری
 
کاظمی نژاد یکی از رسالت‌های شهرداری را تأمین سرانه مناسب و استاندارد فضای سبز شهری عنوان کرد و گفت: این سرانه استاندارد به‌نوعی با وضعیت موجود و رشد شهرنشینی ارتباط مستقیمی دارد و نیازمند این هستیم تا بتوانیم سرانه مناسب را تأمین و فضاهای سبز شهری را گسترش دهیم.

وی تصریح کرد: در این رابطه قانون‌های هم وجود دارد که قانون هوای پاک این قضیه را تسریع می‌کند و از بعد روان‌شناختی و بحث شهروندان و توسعه فضای سبز دارای اهمیت است.
وی بابیان اینکه زیرساخت توسعه فضای سبز شهری آب است، مطرح کرد: بایستی تأمین آب لازم را داشته باشیم تا بتوانیم افزایش سرانه فضای سبز شهری را گسترش دهیم.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز بابیان اینکه چاه‌ها یکی از منابع اصلی برای تأمین آب فضای سبز محسوب می‌شوند، بیان کرد: حدود ۱۰۰ حلقه چاه از گذشته تاکنون تأمین‌کننده آبیاری فضای سبز شهری شیراز بوده اما با خشکسالی‌های اخیر به‌نوعی چاه‌های فضای سبز روبه‌زوال رفته‌اند.

احداث تصفیه‌خانه‌های محلی به‌عنوان یک رویکرد نوین

کاظمی نژاد بابیان این نکته که منابع آبی در حال تحلیل رفتن است، تصریح کرد: ازلحاظ استاندارد نیازمند توسعه سرانه فضای سبز هستیم بنابراین برای جبران کمبود منابع آبیاری رویکرد بازچرخانی و استفاده از منابع آب بازیافتی در دستور کار قرارگرفته است.

وی از احداث تصفیه‌خانه‌های محلی به‌عنوان یک رویکرد نوین خبر داد و بیان کرد:

 شهرداری شیراز در حال حاضر بزرگ‌ترین تصفیه‌خانه محلی کشور با ظرفیت ۸ هزار و ۶۰۰ مترمکعب در شبانه‌روز بلوار چمران جنوبی بااعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان در دست احداث دارد.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز اظهار امیدواری کرد این تصفیه‌خانه که بالاترین سطح کیفی استانداردهای پساب را دارد با پیشرفت قابل‌ملاحظه‌ای در ابتدای سال آینده به بهره‌برداری برسد و الگویی برای سایر کلان‌شهر برای آبیاری فضای سبز باشد.
 
مطالعات مکان‌یابی احداث ۸ نقطه تصفیه‌خانه انجام‌شده
 
کاظمی نژاد از احداث اولین تصفیه‌خانه محلی در کلان‌شهر شیراز خبر داد و گفت: مطالعات مکان‌یابی احداث ۸ نقطه تصفیه‌خانه انجام‌شده و برای دو تصفیه‌خانه دیگر اقدام برای کسب مجوزات قانونی که مهم‌ترین فاکتور آن زیست‌محیطی در حال انجام است.

 وی با اشاره به اینکه عمده آبیاری باغات قصردشت توسط قنوات قدیمی صورت می‌گرفت، اظهار داشت: با توجه به توسعه شهری و کاهش بارندگی طی سال‌های اخیر تصفیه‌خانه‌های محلی بخش عمده‌ای از کمبود منابع آب در حوزه فضای سبز را تأمین خواهد کرد و کمکی برای حفظ باغات قصردشت این میراث ارزشمند خواهد بود.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز با اشاره به اینکه دو تصفیه‌خانه بزرگ در شهر شیراز داریم، افزود: موافقت‌نامه‌ها و پیگیری‌های در حال انجام است که بتوانیم طی تفاهم‌نامه‌ای با شرکت آب و فاضلاب شیراز بخشی از منابع موردنیاز آبیاری فضای سبز را از این تصفیه‌خانه‌ها تأمین کنیم.

 کاظمی نژاد این زمینه ادامه داد: بر اساس مصوبه، هیئت‌وزیران وزارت نیرو را مکلف می‌کند در صورتی شهرداری‌ها تمایل داشته باشند می‌تواند برای تأمین منابع آبیاری فضای سبز، احداث تصفیه‌خانه محلی داشته باشند و وزارت نیرو و شرکت آبفا مکلف است بر این اساس فاضلاب خام را به‌صورت رایگان در اختیار شهرداری‌ها قرار دهند.
 
وی ادامه داد: طبق این مصوبه تفاهم‌نامه‌ای شهرداری شیراز با آبفا شیراز جهت تهیه و ارائه فاضلاب خام شهری که از شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب شهری تأمین شود منعقد کرد تا در اختیار تصفیه‌خانه‌های ما قرار بگیرد تا بتوانیم فرایند تصفیه را داشته باشیم.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز تصریح کرد: در بحث مکان‌یابی تصفیه‌خانه‌های محلی رویکرد اصلی ما محدودهای دچار تنش آبی بود یا محل‌های که برای توسعه فضای سبز آن با کمبود آب روبرو هستیم.

پیگیری برای جانمایی تصفیه‌خانه‌های محلی در منطقه ۹ و ۱۰

 کاظمی نژاد اضافه کرد: در منطقه ۹ و ۱۰ برای جانمایی تصفیه‌خانه‌های محلی در حال پیگیری مجوزات لازم هستیم.

وی همچنین بیان کرد: بحث دیگر تأمین منابع آب موردنیاز فضاهای عمومی و خدمات عمومی شهر است که نیازمندی‌های آب را برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

تعداد مخازن موردنیاز در سطح شهر شیراز ۴۵ مورد

وی یکی از مشکلات در سالیان اخیر را عدم توزیع متوازن آب در سطح شهر شیراز دانست و گفت: طی برنامه و طرح جامع آب شهرداری شیراز مطالعات این طرح انجام‌شده تا بتوانیم توزیع متوازن برحسب نیاز در فضاهای سبز شهری داشته باشیم.

 رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز اضافه کرد: به‌نوعی چاه‌های ما بتوانند هم‌پوشانی و تحت عنوان رینگ آب‌رسانی فضای سبز از آ یاد می‌شود.

 کاظمی نژاد این طرح را شامل مخازن ذخیره آب، شبکه‌های انتقال و توزیع منابع دانست و گفت: این سه جز اصلی انتقال و توزیع است و در این زمینه بالغ‌بر ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار لازم دارد.

وی از حمایت شهردار شیراز خبر داد و ادامه داد: در این زمینه مقرر شد طی سه سال آینده این طرح در سطح شهر شیراز اجرا شود و بهره‌وری منابع آب با اجرای این طرح افزایش یابد و این فعالیت از امسال شروع و دریکی دو سال آینده استمرار پیدا می‌کند.

رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز تعداد مخازن موردنیاز در سطح شهر شیراز را ۴۵ مورد عنوان کرد و گفت: ۵ مخزن احداث آن تکمیل شد و ۶ مخزن دیگر عملیات اجرایی آن آغاز شد و پیش‌بینی می‌کنیم بالغ‌بر ۲۰ مخزن دیگر در سال ۱۴۰۴ با تأمین اعتبار عملیات اجرایی آن‌ها آغاز شود.

وی ادامه داد: حجم این مخازن بالغ‌بر ۵۰ هزار مترمکعب در شبانه‌روز است.

وی بابیان اینکه جمعاً حدود ۴۰۰ کیلومتر خطوط انتقال و توزیع در شهر شیراز نیاز است، تصریح کرد: این خطوط انتقال و توزیع پوشش جامعی در محدوده‌های فضای سبز شهری ایجاد کند.

 وی خاطرنشان کرد: خطوط انتقال بخش قابل‌توجهی در سطح شهر شیراز وجود دارد و نیازمند تکمیل شدن است.

وی تصریح کرد: نیاز آبی فضای سبز عمومی و ارتفاعات بدون باغات قصردشت شیراز در سال حدود ۱۶ و نیم میلیون مترمکعب در سال است.

حدود ۱۰۰ حلقه چاه منابع آب فضای سبز شهری شیراز را تأمین می‌کند

 وی اظهار داشت: حدود ۱۰۰ حلقه چاه منابع آب فضای سبز شهری شیراز را تأمین می‌کند و به‌نوعی حدود هزار و ۷۰۰ لیتر بر ثانیه قابل‌برداشت در اوج مصرف داریم.

وی همچنین بیان کرد: بر اساس مطالعات طرح جامع آب فضای سبز و افق طرح ۲۰ ساله تا سال ۱۴۲۰ حدود ۶۵۰ میلیون لیتر بر ثانیه کمبود منابع آبی خواهیم داشت که بایستی از طریق احداث تصفیه‌خانه‌های محلی، استفاده از پساب‌ها و آب‌های قابل بازچرخانی تأمین شود.

 وی بیان کرد: بحث استفاده از منابع آبی با توجه به توسعه فضای سبز که در ارتفاعات پیرامونی شهر شیراز داریم و جنگل‌کاری‌ها از پتانسیل آبخیزداری بهره‌مند بشویم که سالیانه اقدامات مؤثری در زمینه تکنیک‌های آبخیزداری در ارتفاعات پیرامونی شکل می‌گیرد و به‌نوعی نفوذ منابع آبی را در بحث آبخیزداری در ارتفاعات پیرامونی داریم.

 رئیس اداره مهندسی آب معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز با اشاره مطالعات دیگری هم کلید زدیم تا از پتانسیل سایر دیگر منابع آبی استفاده کنیم مثل روان آب‌های سطحی و استفاده از تکنیک‌های آبخیزداری شهری به‌ویژه بخشی از منابع موردنیاز از طریق آبخیزداری و احداث آب‌های تغذیه مصنوعی در محدوده‌های باغات قصردشت آغاز کردیم تا بتوانیم احداث چاه‌های تغذیه مصنوعی داشته باشیم.

 کاظمی نژاد افزود: با اجرای طرح جامع تأسیسات یکپارچه انتقال و توزیع می‌توانیم راندمان انتقال آب را داشته باشیم تا بخش از هد رفته آب تأمین شود.

 وی معتقد است که استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری می‌تواند در بحث بهره‌وری و راندمان آب می‌توانند کمک کرد.

 وی بابیان اینکه هوشمند سازی در بحث چاه‌ها اعمال و نصب‌شده است و تانکرهای آب‌رسان بحث زیادی از فضای سبز از طریق تانکرهای آب‌رسان هوشمند سازی شد تا در بحث روند هدررفت آب مدیریت شود.