شهرهای آسیبپذیر در برابر بلایای طبیعی
آسیبپذیرترین شهرها در برابر بلایای طبیعی نیویورکسیتی، سائوپائولو، داکا، کراچی، بوئنوسآیرس، توکیو، لسآنجلس، مانیل، دلتای رود مروارید، اوزاکا، جاکارتا، ناگویا، کلکته، شانگهای و تهران هستند.

در تعیین آسیبپذیری شهرها در برابر بلایای طبیعی، هر شهر بر اساس پتانسیلی که برای زلزله، طوفان، امواج طوفان، سونامی و سیل دارد، رتبهبندی میشود. علاوهبر این، هر شهر بر اساس تأثیری که هر سناریوی ایجاد شده از تأثیر بلایا بر ساکنانش خواهد داشت با ترکیب دادههای توزیع جمعیت و برآورد آسیبپذیری برای هر فاجعه رتبهبندی میشوند. آسیبپذیرترین شهرهای جهان در برابر بلایای طبیعی به این ترتیب عبارتند از:
نیویورکسیتی، نیویورک
اگرچه نیویورکسیتی بهدلیل ثروت و اعتبار خود شناخته شده است، مناطق حاشیهای آن از لحاظ تاریخی آسیبهای قابلتوجهی را از بلایای طبیعی متحمل شده است. در سال ۲۰۱۲، طوفان سندی خسارات قابلتوجهی به منطقه متروی نیویورک وارد کرد، با وجود زیرساختهای قوی، موقعیت ساحلی شهر بیش از ۲۰ میلیون نفر را در معرض خطر سیل و بالا آمدن سطح دریا قرار میدهد.
سائوپائولو، برزیل
سیل ناگهانی یک مسئله تکراری در سائوپائولو است که حدود ۲۰ میلیون نفر را تهدید میکند. دهها نفر در سال ۲۰۱۱ بهطور غمانگیزی به دلیل سیل و رانش زمین جان خود را از دست دادند و انتقاداتی را نسبت به نهادهای حاکم بهدلیل برنامهریزی ناکافی بلایای طبیعی برانگیخت.
داکا، بنگلادش
داکا، شهری که بهسرعت در حال رشد است، بهدلیل توسعه شهری در بین ۲۰ شهر مستعد زلزله در سطح جهان قرار دارد. خشکسالیها، سیلها و طوفانهای داکا بیش از ۱۵ میلیون نفر را تحتتأثیر قرار میدهد. تراکم بالای جمعیت حل مشکل را در مواقع اضطراری پیچیدهتر میکند.
کراچی، پاکستان
کراچی سالانه متحمل بارندگیهای شدید و جاری شدن سیل است. این شهر پاکستانی همچنین شاهد وقوع طوفان، خشکسالی و رانش زمین است. در سال ۲۰۰۵، زمینلرزهای قدرتمند پاکستان را لرزاند که منجر به کشته شدن بیش از ۶۷۰۰ نفر شد. در آگوست ۲۰۲۰ نیز کراچی تحت سیل شدید قرار گرفت که خسارات گستردهای به خانهها و زیرساختهای عمومی آن وارد کرد و حداقل ۴۰ نفر را کشت.
بوئنوسآیرس، آرژانتین
بوئنوس آیرس با جمعیتی نزدیک به ۱۴ میلیون نفر با خطر گرمای بیشازحد و سیل بهدلیل بارندگی شدید روبهروست. این شهر هرگز شاهد یک فاجعه طبیعی فاجعهبار نبوده است، بااینحال زیرساختهای ناکافی آن، حساسیت شهر را نسبتبه سیلی افزایش میدهد که خانهها را ویران کند و جان افراد را بیشماری را میگیرد.
توکیو، ژاپن
توکیو بهرغم پیشرفتهای چشمگیر همچنان در برابر بادهای موسمی، طغیان رودخانهها و زلزله آسیبپذیر است که حدود ۸۰ درصد از ساکنان آن را با خطر جدی تهدید میکند. توکیو روی یک خط گسل در اقیانوس آرام قرار دارد و در معرض خطر بزرگی از سونامی است. زلزله و سونامی توهوکو در سال ۲۰۱۱ نمونههای اخیر ویرانیهایی محسوب میشود که طبیعت میتواند ایجاد کند.
لسآنجلس، کالیفرنیا
لسآنجلس با خطر جدی بلایای طبیعی روبهروست. این منطقه که روی گسل سانآندریاس قرار دارد، زمینلرزههای مکرری را تجربه میکند. این آسیبپذیری جغرافیایی یک خطر دائمی برای منطقه است. بیش از ۱۴ میلیون نفر در این منطقه با خطر زمینلرزه و آتشسوزیهای مرگبار مرتبط با تغییرات آبوهوایی روبهرو هستند.
مانیل، فیلیپین
مانیل پرجمعیت است و نیمی از ساکنان آن در معرض خطر آسیبهای ناشی از زلزله و طوفانهای مرگبار قرار دارند. در سال ۲۰۱۰، مانیل تحتتأثیر طوفان مگی قرار داشت که ۶۹ کشته برجای گذاشت. در سال ۲۰۱۳ طوفان یولاندا خسارات بیشتری به بار آورد و ۶۰۰۰ نفر را در سراسر فیلیپین کشت.
دلتای رود مروارید، چین
حدود ۳۵ میلیون نفر که در دلتای کمارتفاع رودخانه مروارید زندگی میکنند با خطرات احتمالی ناشی از بلایای طبیعی روبهرو هستند. تراکم بالای جمعیت آسیبپذیری این شهر را در برابر مشکلات تشدید میکند. این منطقه بهطور گستردهای بهعنوان آسیبپذیرترین منطقه در برابر موج طوفان در نظر گرفته میشود و در رتبه سوم از نظر خسارت طوفان قرار دارد. علاوهبر این، دلتای رود مروارید در بیشتر موارد میزبان سیلاب رودخانههاست.
اوزاکا، ژاپن
اوزاکا بلایای طبیعی مکرر ازجمله زلزله بزرگ هانشین در سال ۱۹۹۵ را تجربه کرده که موجب تخریب قابلتوجهی شده است. منطقه اوزاکا-کوبه محل زندگی بیش از ۳۲ میلیون نفر است که با خطرات احتمالی روبهرو هستند. این شهر بهدلیل موقعیت دشتی ساحلی خود در برابر بلایای طبیعی آسیبپذیر است.
جاکارتا، اندونزی
نبود زیرساختهای قابل اعتماد حدود ۳۰ میلیون نفر را در جاکارتا در برابر بلایای طبیعی آسیبپذیر میکند. ۴۰ درصد از زمینهای جاکارتا زیر سطح دریا قرار دارد که این امر آن را مستعد سیل میکند.
ناگویا، ژاپن
ناگویا با جمعیتی نزدیک به ۲.۳ میلیون نفر بهدلیل قرار گرفتن در کنار حلقه آتش با خطر قابلتوجه بلایای طبیعی روبهروست. این خطوط گسل حدود ۹۰ درصد از وقوع زمینلرزههای جهانی را تشکیل میدهند. ناگویا در سال ۲۰۱۴ شاهد یک زلزله مخرب ۹ ریشتری بود که جان بیش از ۶۷۰۰ نفر را گرفت و با تهدید جدی سونامی روبهروست.
کلکته، هند
حومه کلکته شهری در نزدیکی بزرگترین دلتای رودخانه در جهان، حدود ۱۸ میلیون نفر ساکن دارد. سیستم زهکشی قدیمی شهر در اثر سیلابهای مکرر فرسوده شده است. کلکته فاقد زیرساختهای کافی است و در بیشتر مواقع با طوفانها و سونامیهایی روبهرو میشود که چالشهای قابلتوجهی را برای ساکنان آن ایجاد میکند.
شانگهای، چین
پرجمعیتترین شهر چین در دلتای رودخانه یانگتسه قرار دارد که آن را در برابر سیل و طوفانهای شدید آسیبپذیر میکند. حدود ۱۷ میلیون نفر بهطور بالقوه در معرض خطر بلایای طبیعی قرار دارند. خط ساحلی وسیع آماده سرریز شدن و تخریب است.