عملیات اجرایی طرح توسعه و پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم شیراز آغاز شد

آیین آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه و پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم، رونمایی از تندیس علامه قطب‌الدین شیرازی و نشست خبری هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران با حضور مدیریت شهری و به همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز رقم خورد.

عملیات اجرایی طرح توسعه و پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم شیراز آغاز شد

آیین آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه و پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم ، رونمایی از تندیس علامه قطب‌الدین شیرازی و نشست خبری هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران با حضور مدیریت شهری برگزار شد.

شهردار شیراز در این آیین ضمن تبریک فرارسیدن دهه مبارک فجر، اظهار کرد: مدت‌زمان احداث عملیات اجرایی فرهنگسرای نجوم  طی سال توسط سرمایه‌گذار مشخص شده است.

محمدحسن اسدی گفت: کار فرهنگی و پروژه‌های فرهنگی برای مدیریت شهری دارای اهمیت است تا بتوان از بستر اقدامات فرهنگی پاسخگویی نیاز شهروندان باشیم.

وی افزود: علاوه بر امروز، روز پنج شنبه نیز بخشی از پروژه‌های فرهنگی شهرداری شیراز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی و افتتاح می‌شود.

شهردار شیراز گفت: در طول دهه مبارک فجر، یک روز به افتتاح پروژه‌های خدمات شهری و یک روز به افتتاح پروژه‌های عمرانی پرداخته می‌شود.

رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز نیز در این مراسم با بیان اینکه تلاش شورای ششم خدمت‌دهی به شهروندان در همه زمینه‌ها است، اظهار کرد: در این دوره مدیریت شهری تصمیم گرفته شد تا خدمات‌دهی صرفاً به حوزه‌های عمران یا ساخت سازه‌های فیزیکی محدود نشود از این‌سو به مباحث فرهنگی گردشگری ورزشی و حوزه‌های مختلف اجتماعی پرداخته شد تا این تعادل و توازن در ابعاد مختلف برقرار شود.

مصطفی کیانی رحیمی با اشاره به اینکه راه‌اندازی و توسعه فرهنگسراهای متروکه و یا فاقد کاربری در دستور کار معاونت فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز قرار گرفت، گفت: هدف از این اقدام بازگرداندن رونق اجتماعی به محلات بود تا خانواده‌ها به‌عنوان کانون‌های اجتماعی به پویایی اجتماعی نزدیک شوند.

وی با بیان اینکه فرهنگسراهای تخصصی می‌توانند کاربردی به‌مراتب بهتری برای رسیدن به این هدف ایفا نمایند، گفت: فرهنگسرای نجوم با توسعه زیرساختی که در آن ایجاد شده است و تهیه دستگاه‌های بروز علم نجوم و با تکمیل اولین پلانتاریوم جنوب کشور می‌تواند خدمات فرهنگی خوبی را به مردم شیراز و استان فارس ارائه کند. 

رئیس کمیسیون معماری، شهرسازی و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز افزود: این فرهنگسرا می‌تواند کودکان و خانواده‌ها را با آنچه که در کتاب‌های علم نجوم خوانده‌اند از نظر عملی آشنا کرده و به واقعیت نزدیک کند.

معاون فرهنگی شهردار شیراز نیز در آیین آیین آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه و پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم اظهار کرد: برخی از فرهنگسراهای شهر شیراز کارکرد شهری و تخصصی دارد؛ اما فرهنگسرای نجوم خدمات‌دهی فراشهری دارد و هم اکنون نیز از تمام شهرستان‌های استان فارس مخاطب دارد.

محمدعلی چوبینی با بیان اینکه این فرهنگسرا در واقع نوعی خداشناسی نیز محسوب می‌شود، گفت: قرارداد تکمیل این مرکز ۱۲ماهه است؛ اما امیدواریم که ظرف مدت ۹ ماه با حمایت شورای شهر به سرانجام برسد. این فرهنگسرا یکی از ظرفیت‌های خوب علمی گردشگری شهر شیراز است و در جنوب کشور بی‌نظیر است.

وی افزود: یکی از رسالت‌های ما راه‌اندازی، تجهیز و بازسازی فرهنگسراهای تخصصی است تا خدمات شهری خوبی به شهروندان ارائه کند.

رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با بیان اینکه معتقدم که شهر شیراز ظرفیت‌های کمتر شناخته شده‌ای دارد و متأسفانه به آنان نیز پرداخته نشده و این بزرگ‌ترین ظلم در حق این شهر است، اظهار کرد: شیراز جهان شهر است و در ابعاد مختلف حرف برای گفتن دارد.

به گفته چوبینی؛ شیراز جزو معدود شهرهایی است که تمام مؤلفه‌های گردشگری را دارد که در طول سال‌های گذشته کمتر به آن پرداخته شده است، اگر جشنواره ملی ادبیات و کودک برای اولین‌بار در شهر شیراز برگزار می‌شود صرفاً یک رویداد تلقی نمی‌شود؛ بلکه به این دلیل است که شیراز را مهد ادبیات و شعر می‌دانیم و اگر امسال جشنواره رسانه راویان پیشرفت ویژه دختران و نوجوانان را برگزار می‌کنیم به این دلیل است که معتقدیم اگر زنان و دختران ما هویت و گوهر وجودی خود را بشناسند از مسائل و مشکلات اجتماعی که امروز به آن دچاریم و سطحی با آن برخورد می‌کنیم مبرا خواهیم بود؛ زیرا دنیا این مسیرها را رفته و در حال بازگشتن است

وی با بیان اینکه شهر شیراز مشاهیر و بزرگانی داشته و دارد که کمتر به آن پرداخته شده است و همچنین سابقه‌ای طولانی در حوزه علوم را دارا هست و باز هم کمتر به آن پرداخته‌ایم، افزود: خوشبختانه ارتباط خوبی بین شهرداری و دانشگاه شیراز برقرار است و در حوزه‌های مختلف همکاری مشترکی با هم داریم و این یک اتفاق مبارک است تا بتوانیم در راستای تقدیر از بزرگان گام اساسی را برداریم.
 
معاون فرهنگی شهردار شیراز با اشاره به آیین رونمایی از تندیس علامه قطب‌الدین شیرازی و برگزاری هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران در شهر شیراز نیز گفت: قطب‌الدین شیرازی از مشاهیر و دانشمندان علوم طبیعی و پزشکی شهر شیراز بود؛ اما کمتر به منجم بودن ایشان اشاره شده است، همچنین بنا داریم تا هر ساله جایزه‌ای نفیس به یکی از پژوهشگران حوزه علم نجوم در شیراز اهدا شود تا به خاستگاه شیراز در حوزه علم نجوم نیز به‌عنوان ظرفیتی کمتر معرفی شده، توجه شود.

چوبینی همچنین از رونمایی نسخه چاپ عکسی که حدود ۷۰۰ سال قدمت دارد، خبر داد و گفت: فرهنگسرای نجوم یک مرکز فرهنگی است که به آموزش، ترویج و گسترش علم نجوم و اخترفیزیک در میان عموم مردم، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، اختصاص دارد. 

وی با اشاره به کارکرد تخصصی فرهنگسرای نجوم، اظهار کرد: فرهنگسرای نجوم یک مرکز فرهنگی است که به آموزش، ترویج و گسترش علم نجوم و اخترفیزیک در میان عموم مردم، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، اختصاص دارد. فعالیت‌های اصلی این فرهنگسرا معمولاً شامل برگزاری کلاس‌ها و کارگاه‌های آموزشی، آموزش مبانی نجوم، اخترفیزیک و فضا به علاقه‌مندان در سطوح مختلف، از مبتدی تا پیشرفته است. سازماندهی شب‌های رصدی برای مشاهده اجرام آسمانی مانند ماه، سیارات، ستارگان و کهکشان‌ها با استفاده از تلسکوپ در این فرهنگسرا تدارک‌دیده‌شده است

معاون شهردار شیراز با اشاره به اینکه فرهنگسرای نجوم به‌عنوان یک مرکز فرهنگی - علمی، نقش مهمی در افزایش آگاهی عمومی درباره جهان و تحریک کنجکاوی علمی در جامعه ایفا می‌کند، افزود: نمایشگاه‌هایی با موضوعات نجومی، فضا و فناوری‌های مرتبط برای آشنایی بیشتر مردم با این حوزه، دعوت از اساتید و متخصصان نجوم و فضا برای ارائه سخنرانی‌ها و بحث‌های علمی، حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی در زمینه نجوم و اخترفیزیک، به‌ویژه برای دانش‌آموزان و دانشجویان، تهیه کتاب‌ها، بروشورها، فیلم‌ها و سایر محتوای آموزشی مرتبط با نجوم، طراحی فعالیت‌های جذاب و آموزشی برای افزایش علاقه و آگاهی کودکان و نوجوانان به علم نجوم و هماهنگی با مراکز آموزشی برای برگزاری برنامه‌های مشترک و ترویج علم نجوم در بین دانش‌آموزان و دانشجویان از جمله برنامه‌ها و اهداف این مرکز است
 
رئیس انجمن نجوم ایران و عضو هیئت‌علمی دانشگاه شیراز هم در خصوص درباره هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران که از ۱۶ تا ۱۸ بهمن‌ماه برگزار می‌شود، توضیحاتی ارائه داد.

معین مصلح گفت: این همایش سالانه فرصتی است برای متخصصان این حوزه تا دستاوردهای خود را به اشتراک بگذارند، این رویداد مهم‌ترین برنامه انجمن نجوم ایران است و در کنار آن، بزرگداشت قطب‌الدین شیرازی نیز برگزار می‌شود. شیراز به‌عنوان پیشرو در حوزه اخترنجوم و فیزیک شناخته می‌شود.

وی افزود: از نظر علمی، حجم مقالات ارسال شده به این همایش قابل توجه است که از بیش از ۶۰ مقاله ارسال شده و ۴۵ مقاله پذیرفته شده است.

 رئیس انجمن نجوم ایران همچنین اضافه کرد: میزبان مهمانانی از کشور ارمنستان و سخنرانان برخط هستیم که به غنای این رویداد کمک می‌کنند.

مصلح خاطرنشان کرد: این همایش سه‌روزه علاوه بر ارائه مقالات، شامل کارگاه‌های تخصصی در حوزه نجوم و برای اولین‌بار، نمایشگاهی باهدف انعکاس فعالیت‌های کارآفرینان در حوزه نجوم و اخترفیزیک خواهد بود. این رویداد فرصتی برای تقویت ارتباط میان منجمان و نشان‌دادن اهمیت این حوزه به جامعه است.

وی تأکید کرد: برگزاری این همایش و رونمایی از تندیس علامه قطب‌الدین شیرازی، گامی مهم در جهت معرفی ظرفیت‌های علمی و فرهنگی شیراز به شمار می‌رود