صدور رای پرونده هواپیمای اوکراینی

متهم ردیف اول به 13 سال حبس محکوم شد

صدور رای پرونده هواپیمای اوکراینی

رای پرونده سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی پس از حدود سه سال بررسی های همه‌جانبه و برگزاری ۲۰ جلسه دادگاه صادر شد. 
سرانجام پس از برگزاری مجموعا 20 جلسه دادگاه که در آن در مجموع 117 شاکی شکایت خود را ثبت نموده، 55 نفر از شاکیان در جلسات دادگاه صحبت و قرائت لایحه داشتند و 20 وکیل نیز به وکالت از شاکیان شکایت و ادله مربوطه را بیان نمودند.
 شعبه دوم دادگاه نظامی یک تهران با توجه به تحقیقات مفصل انجام شده در دادسرا و دادگاه، اظهارات و گزارش‌های ضابطان نظامی و دادگستری، گزارش های پزشکی قانونی، نظریات علمی و تخصصی هیات‌های کارشناسی، تحقیقات بین المللی،  اظهارات مطلعین و کارشناسان و شاکیان و دفاعیات متهمان اقدام به صدور رای کرد.
در دادنامه صادر شده متهم ردیف اول به عنوان فرمانده سامانه ی دفاعی تور ام یک، به تصور اینکه ویژگی‌های هدف شبیه به موشک کروز بوده، برخلاف دستور پست فرماندهی و بدون اخذ مجوز و مغایر با دستورالعمل‌های مربوط اقدام به شلیک دو فروند موشک به سمت هواپیمای اوکراینی پرواز پی اس 752 کرده است.

براساس رای صادره از سوی دادگاه، متهم ردیف اول پرونده، به اتهام مباشرت در قتل شبه‌عمد سرنشینان هواپیمای اوکراینی مستند به مواد قانونی به تحمل سه سال حبس تعزیری محکوم شده است.
این متهم همچنین به دلیل لغو دستور ابلاغی و با توجه به گستردگی آثار و تبعات این اقدام به حداکثر مجازات(10 سال حبس تعزیری) نیز محکوم شده است.
بر این اساس مجموع حکم حبس صادر شده در مورد متهم ردیف اول(فرمانده سامانه دفاعی تور ام یک) 13 سال حبس تعزیری است که اشد مجازات(10 سال حبس) با احتساب ایام بازداشت قبلی قابل اجرا خواهد بود.
متهم ردیف اول، علاوه بر حبس به پرداخت دیه در حق اولیای دمی که مطالبه دیه داشته‌اند نیز محکوم و دادگاه برای این متهم مجازات تکمیلی نیز در نظر گرفته است.
حکم سایر متهمان پرونده به شرح زیر است:
متهمان ردیف دوم و سوم(پرسنل سامانه دفاعی تور ام یک): یک سال حبس
متهم ردیف‌ چهارم(مسئول میز سامانه های دفاعی تور ام یک): سه سال حبس
متهم ردیف پنجم(مسئول پست فرماندهی سامانه دفاعی تور ام یک): سه سال حبس
متهم ردیف ششم پرونده(فرمانده وقت پایگاه پنجم پدافند هوایی تهران): 2 سال حبس
متهم ردیف هفتم پرونده(افسر شیفت مرکز کنترل عملیات منطقه ای تهران): 2 سال حبس
متهم ردیف هشتم(فرمانده وقت مرکز کنترل عملیات منطقه ای تهران): یک سال و نیم حبس
متهم ردیف نهم(فرمانده وقت منطقه پدافند هوایی تهران): یک سال حبس
متهم ردیف دهم(فرمانده وقت پدافند هوایی نیروی هوا و فضای سپاه): یک سال حبس
دادگاه در خصوص متهمان ردیف دوم الی دهم، علاوه بر مجازات‌های تعیینی، مجازات تتمیمی و تکمیلی نیز در نظر گرفته است.
با توجه به درخواست‌ برخی از شاکیان از دادگاه، دادسرای نظامی مکلف شده است تا تحقیقات در مورد این پرونده را ادامه داده و نسبت به تعقیب مقصر یا مقصرین احتمالی دیگر، اقدام قانونی را معمول انجاد دهد.
رای صادر شده در این پرونده بدوی است و طرفین می‌توانند به این رای اعتراض کنند و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رای فرصت برای اعتراض به آن وجود دارد.
برای هر جان‌باخته این حادثه مبلغ 150 هزار دلار یا معادل یورویی آن نیز به عنوان پرداخت‌های دل‌جویانه فارغ از رسیدگی‌های قضایی در نظر گرفته شده است که به خانواده این افراد تعلق می‌گیرد.