شباهت زیادی به آرامگاه کوروش داشت و آن طور که راهنمای گردشگریمان می گفت اقتباسی از آرامگاه کوروش خودمان است اما علت آن نامشخص….
یک، دو، سه، چهار، پنج شروع به شمردن کردم و از پله هایش بالا رفتم، 36 پله را بالا رفتم تا به آرامگاه رسیدم. شاید باورش کمی سخت باشد ولی احساس کردم برای بار دوم به درون آرامگاه کوروش قدم گذاشته ام.
باز هم هیچ بود و هیچ…درون مقبره سربازان گمنام آوالا مانند اندرونی آرامگاه کوروش خالی بود فقط با این تفاوت که دو ورودی داشت.اما اینجا بلگراد است، پایتخت کشور صربستان همان کشوری که بیش از 140 جنگ را تجربه کرده و 80 سال پیش بر فراز تپه ای به نام آوالا یادمانی برای کشته شدگان جنگ ساخته می شود. بنایی که به مقبره سربازان گمنام آوالا معروف است.
باورش اصلا سخت نیست، اهل سفرها می دانند چه می گویم.شباهت هایی که برخی از اماکن تاریخی با هم دارند، برخی اقتباسی اند و برخی هم چون هم دوره و در یک زمان ساخته شده اند بی شباهت نیستند.
برای نمونه هم می توان به بنایی از دوره هخامنشی به نام آرامگاه دختر کوروش در استان بوشهر اشاره کرد که شباهت بسیاری به آرامگاه کوروش در شهرستان پاسارگاد در فارس دارد، بی شک این شباهت به زمان ساخت این آثار برمی گردد اما وجود ساختمانی که شباهت بسیاری به این آرامگاه داشته باشد آن هم در اروپای شرفی کمی عجیب است. بلگراد یعنی شهر سفید. در نزديكي این شهر منطقه اي با ارتفاع زياد وجود دارد كه به آن تپه آوالا مي گويند، تپه اي كه بر بلنداي آن، آرامگاهي ساخته شده كه به ياد كشته شدگان جنگ جهاني اول بنا است. ساختماني از سنگ هاي سياه با دو درگاه ورودي که برای رسیدن به این بنا باید از 36 پله بالا بروید.
در كنار هر در ورودي هم 4 مجسمه سنگي با ارتفاع 3 متر ديده مي شود كه به عنوان ستون، سقف سازه را محافظت مي كند. جالب اينجاست كه اين مجسمه ها، زناني با لباس محلي و كاملا پوشيده و محجبه هستند.
در واقع این مجسمه ها نمادی از مادرانی است که سربازانی را تربیت کردند تا از کشورشان دفاع و جان خود را فدای وطنشان کنند.
مقبره سربازان گمنام شهر سفید (بلگراد) یکی از جاذبه های دیدنی این شهر است و حتی در بین مردم این شهر هم طرفداران بسیاری دارد.